A Microsoft - alig egy nappal a Windows 8 asztali PC-kre szánt előzetes kiadásának publikálását követően - csütörtökön letölthetővé tette honlapjáról következő generációs operációs rendszere szervereken futó változatának előzetesét is. Az új Windows 8 Server Beta néhány érdekes plusz újdonságot tartalmaz az asztali kiadáshoz képest - ezek legtöbbje azonban csak vállalati rendszergazdák számára jelent majd valódi csemegét.

Így például az új szerverszoftverben megtalálható a Microsoft Hyper-V nevű hipervizorának új kiadása, amelynek segítségével már nem csak virtuális gépek, de komplett virtuális hálózatok kialakítására is mód adódik, amelyeken belül a virtuális gépek szabadon és teljesen transzparensen mozgathatók - a tényleges hálózati topológiától függetlenül - a fizikai gazdagépek között.

A végfelhasználók számára hasonlóan láthatatlan módon rejti el a kiszolgáló-infrastruktúra esetleges működési problémáit a szintén új File Server Transparent Failover, ami lehetővé teszi, hogy az akár tervezett, akár tervezetlen leállás miatt kieső szerverek szerepét más kiszolgálók vegyék át a File Server clusteren belül.

Az ilyen, egy adott feladatkörre beállított szerverek menedzselése ráadásul nagy mértékben egyszerűsödik a Windows 8 alatt az új Server Manager- és Windows PowerShell-fejlesztéseknek köszönhetően, melyek közül utóbbi már alaptelepítésben is több mint 2300, a leggyakoribb feladatok végrehajtását egyszerűsítő commandlettel érkezik. A parancsok használatát az új rendszerben az Intellisense technológia is segíti, amely automatikusan képes megjeleníteni az elérhető objektumok, metódusok és jellemzők listáját, valamint azok paramétereinek megadásában is aktívan segít a rendszergazdáknak, akiknek így nem vagy alig kell a súgóhoz folyamodniuk.

A Windows 8 Server további újdonságai között a beépített .NET 4.5 keretrendszert, valamint az új IIS 8 kiszolgálót érdemes megemlíteni, amely az új izolációs és sandboxing-fejlesztéseknek köszönhetően még a korábbiaknál is biztonságosabb kiszolgálók építését teszi lehetővé a felhasználók számára.

Az új Windows Server 8 Beta 3.34 GB-os ISO telepítője ill. virtuális merevlemez-állománya (VHD) a Microsoft honlapjáról tölthető le.