A Windows 8 múlt héten letölthetővé vált fogyasztói előzetese önmagában is sok nyilvánvaló újdonságot és meglepetést hoz, a rendszer azonban néhány rejtett trükköt is tartalmaz. A lelkes tesztelők által a napokban felfedezettek ilyen apróságok közül összeszedegettük azokat a legérdekesebbeket, amelyeket vélhetően szinte minden felhasználó hasznosnak talál majd.

Erre a legnagyobb eséllyel vélhetően az a menü pályázik majd, amit akkor tudunk előhozni, ha az egeret a képernyőnek egészen a bal alsó sarkába - még a Start képernyő előhívására használható mezőn is túl - mozgatjuk, és ott kattintunk, vagy megnyomjuk a Windows gombot és X billentyűt. Az ekkor megjelenő Gyorselérési Menü (QAM) gyakorlatilag a régi Start Menü leggyakrabban használt funkcióit gyűjti magában, hiszen segítségével a programok mellett a hálózati kapcsolatokhoz, az energiabeállításokhoz, a Eseménynaplóhoz, valamint az Eszköz- és Lemezkezelőhöz, a Vezérlőpulthoz, a Feladatkezelőhöz az Intézőhöz és a parancssorhoz is egyetlen kattintással juthatunk el.

A Gyorselérési Menü minden fontos elemhez gyors hozzáférést biztosít - de a Start Menü azért jobb volt nála A Gyorselérési Menü minden fontos elemhez gyors hozzáférést biztosít - de a Start Menü azért jobb volt nála

A fenti, a menüt ábrázoló kép elkészítése ráadásul rendkívül egyszerű volt az új rendszer egy másik hasznos újításának köszönhetően. A Windows 8-ban ugyanis végre valahára nincs már szükség egy külön program elindítására ahhoz, hogy az elkészült képernyőmentéseket lemezen is tároljuk. Ha ugyanis az új Windows-ban a Print Screen gombot a Windows gombbal együtt nyomjuk le, a rendszer a képernyőról készült felvételt mindjárt el is menti a lemezre, az aktuális felhasználó képgyűjtő mappájába, egy egyedi, folyamatosan növekvő sorszámmal ellátva azt. Így ha valami érdekest - például egy hibaüzenet megjelenését - tapasztaljuk a gép használata közben, villámgyorsan lementhetjük azt, anélkül, hogy ehhez egy képszerkesztő program indításával és a kép kimentésével kellene bajlódnunk.

Ha ugyanakkor a hibaüzenet arról tájékoztat, hogy rendszerünkben végleg elromlott valami, jól jöhet ha vissza tudunk egy korábbi állapotra állni, anélkül, hogy dokumentumainkat elveszítenénk. Ez a Windows 8-ban minden korábbinál egyszerűbben és gyorsabban lehetséges - a rendszer azonban alapból a gép telepítéskori állapotába hozza vissza a gépét. Ha mi ettől eltérő állapotba szeretnénk később visszatérni, akkor egy ún. frissítési pontot kell létrehozunk a "recimg /createimage könyvtárnév" parancs segítségével, amelynek hatására a Windows 8 aktuális állapotát - egy Windows Install állományba - elmenti a meghatározott elérési útra.

A biztonsági mentéseket ezek után a File History segítségével készíthetjük majd el A biztonsági mentéseket ezek után a File History segítségével készíthetjük majd el

Persze van olyan, hogy nem az egész gépet, hanem csak egyes rendszerállományokat - sőt, esetleg pont dokumentumfájlainkat - szeretnénk visszaállítani egy rosszul sikerült módosítást vagy véletlen törlést követően. Ekkor a fenti helyett inkább a Windows 8 egy másik újdonságához, a Fájltörténethez (File History) fordulhatunk - már ha engedélyeztük annak működését. Az állományaink korábbi verzióit nyomon követő és azok visszaállítását lehetővé tevő szolgáltatást a Windows gomb + W kombináció megnyomását követően a keresőmezőbe a "File History"-t beírva, majd a "Turn on" gombon kattintva tudjuk bekapcsolni.

Az egyetlen dolog amit így nem tudunk a Windows 8-ba visszahozni, az a Start Menü - ezt ugyanis a Microsoft egyszerűen eltávolította az új rendszeből, amelyben helyét a Start képernyő vette át. Azok a felhasználók akik mégse tudnak meglenni a klasszikus menü nélkül, egy kis segédprogram telepítésével hozhatják vissza azt, amit eredetileg a Vista menüjében az XP-re visszaportolására hoztak létre - de ami kiválóan működik az új Windows alatt is. (Kicsit ugyan trükközni kell ezzel a megoldással is - de a lényeg, hogy a Start gomb és menü visszaállítása megoldható a Windows 8 esetében is.)