Azok a felhasználók, akik ugyan a Microsoft egy korábbi operációs rendszerét futtatják, de nagyon megtetszett nekik a Windows 8 felhasználói felülete, könnyen gépeikre varázsolhatják a vélhetően még idén megjelenő új rendszer világát. A Windows 8 Transformation Pack (W8TP) a napokban megjelent új kiadása ugyanis az XP-től kezdve egészen a Windows 7-ig bezárólag bármelyik jelenleg támogatott asztali Windows-t képesek úgy átalakítani, hogy annak megjelenése a Windows 8-ra hasonlítson.

Az ingyenesen letölthető csomag telepítését követően ugyanis alapvetően átformálja az ablakok megjelenését, amelyek ezt követően a Windows 8 új Metro stílusában jelennek majd meg. Ezen kívül a csomag - kérésre - a következő generációs rendszer egy másik újítását, az oldalról beúszó és a rendszer leggyakrabban használt funkcióinak elérését lehetővé tevő ún. Charms Bar-t is feltelepíti a gépre, amely - akárcsak az eredeti Windows 8-on - az egér a képernyő jobb szélső sarkához húzásával lesz ezek után aktiválható.

Egy mezei XP-ből is Windows 8-at csinál a W8TPEgy mezei XP-ből is Windows 8-at csinál a W8TP

A W8TP egyetlen komoly hátránya, hogy működéséhez módosítja a rendszer eredeti fájljait - amit ráadásul minden Windows Update frissítés után újból elvégez -, így potenciálisan kompatibilitási problémák forrását képezheti. Ugyanakkor a csomag készítői kifejezetten a Windows 7-felhasználóknak kínálnak egy speciális Windows 8 UX Pack-ot is, amely a legfontosabb módosításokat a szóban forgó rendszerfájlok érintése nélkül is képes aktiválni - ezáltal minimalizálva az esetleges kompatibilitási problémákat.

A csomagok telepítését ettől függetlenül csak kísérletező kedvű felhasználóknak javasoljuk. Aki pedig csak kipróbálni szeretné a Windows 8 új felületét, de nem akar állandó jelleggel áttérni arra, jobban teszi ha inkább beszerzi a következő Windows ingyenesen letölthető fogyasztói előzetesét, és azt telepíti fel például egy VirtualBox virtuális gépre, amely esetben az garantáltan semmilyen zavart sem fog tudni okozni egyébként használt gazdarendszere működésében.