A Google a YouTube hivatalos blogjában tegnap jelentette be, hogy a szélesebb nyilvánosság számára is elérhetővé tette azon, eddig csak zárt körben tesztelt fejlesztését, ami gyakorlatilag egyetlen kattintással teszi lehetővé eredetileg 2D-s felvételek háromdimenzióssá alakítását. Az újításnak köszönhetően kutyaközönséges kamerákkal készült videók is olyan térbeli mélységgel láthatók el, amit amúgy alapból csak méregdrága, 3D-s kamerarendszerek tudnának biztosítani.

A 2D-s videók 3D-sítéséhez a YouTube speciális képfeldolgozó algoritmusokat használ, amik meglepően nagy pontossággal képesek a felvételeken megjelenő különböző képelemek és szereplők egymáshoz ill. a kamerához képesti relatív távolságának megállapítására. A rendszer az így nyert számított ill. becsült mélységinformációt használja fel a felvételeken a harmadik dimenzió kialakítására, amit szintén speciális feldolgozóeljárások segítségével dolgoz bele a felvételekbe.

Az eredetileg 2D-s felvételek háromdimenzióssá alakítása a képmélységet automatikusan számítani képes algoritmusok segítségével történik Az eredetileg 2D-s felvételek háromdimenzióssá alakítása a képmélységet automatikusan számítani képes algoritmusok segítségével történik

A 3D-sített felvételek a közismert sztereoszkópikus technológia révén kerülnek megjelenítésre a felhasználók monitorán, akik a 3D-s filmekből és hirdetésekből már ismert kék-piros szemüvegek segítségével tudják a térbeli érzetet is biztosító módon megtekinteni azokat. Bár az eredmény nyilvánvalóan nem tökéletes minden esetben - ugyanakkor ez a legtöbb hasonszőrű, de valódi háromdimenziós felvételről is elmondható, ti. hogy azok esetében sem teljes a térbeli érzet, függetlenül attól, hogy azok esetleg valódi 3D-s rögzítésre alkalmas felvevőkkel készültek.

A YouTube a 3D-s konverziót egyelőre csak a Full HD-s, azaz 1080p felbontásban feltöltött videók esetében teszi lehetővé az alkotók számára. A felhasználók a 3D-s nézet elérhetőségéről a videólejátszóban a felbontáskiválasztó fogaskerék mellett az utóbbin történő kattintást követően megjelenő "3D" felirat révén értesülhetnek, amin kattintva tudják az automatikusan generált sztereoszkópikus megjelenítési módot aktiválni.