A mai napon újabb Windows-verzió vonul nyugdíjba: április 10-ével ugyanis lezárul az utóbbi egy évtized legtöbbet kritizált Microsoft-operációs rendszerének, a Vista-nak az ún. fő támogatási ciklusa. Utóbbi az átlagfelhasználók számára legfontosabb következményei azok, hogy a redmondi cég a jövőben már nem fog ingyenesen támogatást nyújtani a szóban forgó rendszerhez, ill. új javításokat sem fog ahhoz kiadni - bár a súlyos biztonsági réseket továbbra is lezárja majd rajta.

Azok az - elsősorban vállalati - felhasználók, akik továbbra is igényt tartanak a rendszer támogatására, ugyanakkor még további öt évig számíthatnak segítségre a Microsofttól. Redmond ugyanis a jelenlegi ütemterv szerint legalább 2017 áprilisának közepéig biztosítani fogja a térítéses támogatást, aminek keretében akár nem biztonsági jellegű javítások és technikai segítségnyújtás is elérhető lesz az erre pénzt áldozni hajlandó, és a Vista-tól megválni nem akaró cégek és felhasználók számára.

Ugyanakkor az erre kerettel nem rendelkező átlagfelhasználóknak sem kell feltétlenül megválniuk a Vista-tól a szóban forgó időpontig, ha nem szeretnék. A biztonsági jellegű javításokat ugyanis a Microsoft továbbra is ingyenesen elérhetővé fogja tenni számukra is, így nem maradnak majd kiszolgáltatva a hackerek számára a rendszerben az elkövetkező fél évtizedben felfedezésre kerülő biztonsági rések révén sem.

A Vista-felhasználók egyébként már nincsenek sokan: a Net Application méréseiben ugyanis már csak 7.6% közelében van a 2006 novemberében piacra került rendszer piaci részesedése a webezők körében, szemben a rendszer legszebb napjaival - nem sokkal a Windows 7 kiadása előtt -, amikor az még arányaiban több mint kétszer ennyi felhasználó gépén volt megtalálható.