Azok a felhasználók akik eddig az SSD-meghajtók magas ára miatt inkább nem váltottak át az új technológiára jó öreg merevlemezeikről, most meggondolhatják még egyszer, hogy nem érdemes -e inkább nekik is előre lépniük. Az Intel ugyanis a hét elején bejelentette eddigi legújabb, egyszersmind eddigi legolcsóbb SSD-meghajtócsaládjának forgalomba hozatalát, amely végre már elérhető közelségbe hozza az új technológiát gyakorlatilag mindenki számára.

Az új 330-as sorozatú SSD-meghajtók ugyanakkor csak árukat és nem paramétereiket tekintve tűnnek úgy, mint amin spórolt volna az Intel. A cég 25 nanométeres technológiájával készült tárolóeszközök ugyanis 6 Gb/s-os SATA csatolóval érkeznek, írási sebességük a 450 MB-ot, az olvasási pedig pedig az 500 MB-ot is elérheti másodpercenként. A meghajtók ezen kívül egyetlen szekundum alatt akár 33.000 I/O-művelet elvégzésére is képesek (IOPS), aminek köszönhetően erős párhuzamos terhelés alatt sem lassul be működésük.

Az Intel új 330-as SSD-szériája jó teljesítményt kínál jó áron Az Intel új 330-as SSD-szériája jó teljesítményt kínál jó áron

A korábbi 320-as sorozatot váltó új 330-as meghajtók legkellemesebb paramétere ugyanakkor egyértelműen áruk: a legkisebb 64 GB-os modellhez ugyanis már 89 dollárért - 20 ezer forintért - hozzá lehet jutni, de a 120 GB-os verzióért is csak 149 dollárt - kb. 34 ezer forintot - kell fizetni. A legnagyobb 180 GB-os változat 234 dolláros - 53 ezer forintos - ára ugyan már arányaiban nem annyira jó, mint kisebb társaié, de még ez is bőven alatta marad több hasonló paramétereket kínáló, konkurens gyártótól származó termék árának.