A Google a The Public Laboratory for Open Technology and Science-szel együttműködve egy új nézettel kezdte el bővíteni a Föld körbebejárását lehetővé tevő szoftverét. A bővítésnek köszönhetően Google Earth a műholdas mellett immár egy új, ún. légköri ballonokkal készített felvételek alapján összeállított nézetben is lehetővé teszi bolygónk különböző területeinek megtekintését.

Utóbbiak nagy előnye, hogy ha megfelelő kamerával készülnek, akkor a műholdak által készített felvételeknél jóval nagyobb felbontású és színhűségű látványt biztosítanak, hiszen a Föld felszínéhez jóval közelebbről, maximum néhány kilométeres magasságban repülő ballonokról készültek. Ugyanakkor pont ebből adódóan a felvételek elkészítése nem olyan egyszerű és nyilvánvaló feladat, mint a műholdas feltérképezés, és megoldása reálisan csak tömeges együttműködéssel lehetséges.

A léggömbökről készített képek sokkal jobb felbontásúak, mint a műholdas felvételek A léggömbökről készített képek sokkal jobb felbontásúak, mint a műholdas felvételek

A Google ezért arra hívja fel az érdeklődőket, hogy - ha kedvük és lehetőségeik engedik - maguk is járuljanak hozzá a jelenleg mindössze csak mintegy 40 különböző területet és néhány ezer négyzetkilométert lefedő térképréteg kiegészítéséhez. Ehhez csak egy olcsó digitális kamerára, valamint kb. 100 dollárból megvásárolható kiegészítőkre van szükség, amelyek felhasználásával közvetlen lakókörnyezetükről kiváló légköri felvételek készítésére alkalmas szondát tudnak készíteni. Egy ilyen szerkezet úgymond nyílt forrású tervei, valamint kapcsolódó útmutatók letölthetők a fent említett intézet honlapjáról.

A fotózásra alkalmas léggömb már 100 dollárnak megfelelő összegből elkészíthető A fotózásra alkalmas léggömb már 100 dollárnak megfelelő összegből elkészíthető

Az elkészült fotókat aztán az önkéntesek szintén könnyen hozzáférhető szoftverekkel tudják egyetlen térképrészletté összeszerkeszteni, amit már fel tudnak tölteni a Google Earth adatbázisába. A már rögzített területeket az innen letölthető definíciós állománnyal lehet a Google szoftverében legegyszerűbben felkutatni és megtekinteni.