A Microsoft egyik képviselője tegnap külön blobjegyzésben volt kénytelen tisztázni - gyakorlatilag visszavonni - azon korábbi kijelentését, amelyben a jelenlegi Windows Phone 7 telefonok a Microsoft következő generációs mobil operációs rendszerére történő frissíthetőségének lehetőségét ecsetelte. Nuno Silva korábban egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy a WP7-tel futó készülékek frissíthetők lesznek majd a Windows Phone következő kiadására is - amely állítás azonban alaptalannak bizonyult.

"Egy a napokban a portugál Zwame weboldalnak adott interjúban [..] arra próbáltam célozni, hogy a már létező Windows Phone alkalmazások futni fognak a Windows Phone telefonokon is. [..] Tévedésből azonban összekevertem az alkalmazáskompatibilitást a telefonok frissíthetőségével - és ez vezetett a pletykák elterjedéséhez", helyesbítette saját magát a redmondi cég képviselője, aki korábban szó szerint azt nyilatkozta, hogy a WP7-telefonok "frissíthetők lesznek a Windows Phone következő főverziójára is".

A most közöltek szerint ugyanakkor ez nem lesz így, azaz a Windows Phone 7-tel megvásárolt telefonok nem lesznek frissíthetők a Windows Phone 8-as kiadására. Ehelyett az a korábban már a Microsoft által többször is megerősített értesülés a helytálló, ami szerint a WP8-as készülékek képesek lesznek az eredetileg WP7-re írt - egyébként már jóval félszázezer feletti számú - programok futtatására is.

Azt, hogy mikor kerülnek a boltokba az első, a Windows Phone következő - egyébként "Apollo" kódnév alatt is ismert - változatával működő telefonok, egyelőre még nem lehet tudni. Korábban többen azt jósolták, hogy az új készülékek a Windows 8 asztali kiadásának októberre várt megjelenésével egy időben tűnnek majd fel, de a legfrissebb információk szerint nem kizárt, hogy a Windows Phone következő verziójával működő telefonok ehhez képest csak némi csúszással kerülnek majd piacra.