A brazil Telefonica a hét végén, Londonban tartott sajtótájékoztatóján végre bemutatta az első a Mozilla mobilos operációs rendszerével működő telefonját, amely a jövő év elején kerül majd a piacra. A mobil kísértetiesen hasonlít az Android-készülékekre - de állítólag kifejezetten a Mozilla új rendszeréhez fejlesztették ki.

A korábban "Boot To Gecko" néven emlegetett, majd végül "Firefox OS"-re átnevezett rendszert futtató mobilprototípust ugyan korábban is bemutattak már a Mozilla munkatársai, azok azonban valójában eredetileg Androiddal szállított Samsung telefonok voltak, amikre utólag rakták csak fel az új rendszert. Ezzel szemben a most bemutatott készülék az első mobilt képezi, amely már valóban, eredetileg is a Firefox OS-hez került legyártásra ill. azzal előtelepítve fog a felhasználók részére megvásárolhatóvá válni.

A most bemutatott prototípus-készüléket egyébként a Qualcomm építette, nem a ZTE, akit a korábbi hírek a készülékek gyártójaként jelöltek meg. A szigorúan vett hardver mellett ugyanakkor a Firefox OS-t, illetve az azzal együtt szállított alkalmazásokat is demózta a telekommunikációs cég a bemutatón. Utóbbiak mindegyike állítólag színtisztán HTML5-ben készült - és a telefonra pluszban feltelepíthető alkalmazásokat is ezen, webes technológiakészlet segítségével lehet ill. kell majd megírni.

A Mozilla egyébként a Firefox OS köré egy ugyanolyan ekoszisztémát szeretné kiépítené saját alkalmazásbolttal - és persze az azokban árult fizetős alkalmazásokkal, amelyből a cég minden eladás után lecsippentené a saját jutalékát -, mint amilyen az Apple iOS platformja és App Store-ja, a Google Androidja és Play áruháza, valamint a Microsoft Windows 8-a és piactere. Az ugyanakkor még kérdéses, hogy a felhasználók részéről lesz -e igény egy újabb, sokadik, a többivel inkompatibilis mobilos operációs rendszerre és alkalmazásboltra - vagy inkább a már befutott versenytársak táborait erősítik a jövőben is.

A Firefox OS számára rossz omen lehet, hogy a közelmúltban anélkül bukott el a hozzá kísértetiesen hasonlító - szintén teljesen webes technológiákon alapuló és ugyancsak saját piacteret kínáló - mobilos platform, a webOS, hogy akár csak fodrozódó hullámokat is sikerült volna keltenie az okostelefonok és táblagépek piacának képletes taván.