A legfrissebb sajtóértesülések szerint a Microsoft az utolsó pillanatban úgy döntött, hogy végül még sem "Metro UI" néven fogja megjelölni és népszerűsíteni a hamarosan piacra kerülő Windows 8 új felhasználói felületét. A táblagépeken és más érintőképernyős eszközökön is kiválóan használható felületre ehelyett Redmond "Windows 8-stílusú UI"-ként a fog mostantól hivatkozni - bár állítólag már egy új, végleges név is készülőben van.

Ez derül ki egy a redmondi berkekből kiszivárgott belsős jegyzetből, ami szerint azért döntött a Microsoft az eredetileg a Windows Phone kapcsán megjelent, az utóbbi évek során azonban gyakorlatilag a Windows 8-cal egybeforrt, annak szinte szinonimájává alakult név ejtése mellett, mert azt - lévén egy közismert és gyakran használt értelmes szót képez - nem tudná márkanévként bejegyeztetni és levédetni. Ehelyett Redmond egy olyan új, eredeti márkanevet keres jelenleg, amely esetében ilyen problémák nem merülnek fel - és a jelek szerint végül ezen a néven fogja majd az új felületet bevezetni.

A "Metro" nevét eredetileg arról kapta, hogy a stílus alapelemeit a seattle-i tömegközlekedési csomópontokon látható táblákról merítették a Microsoft tervezőiA "Metro" nevét eredetileg arról kapta, hogy a stílus alapelemeit a seattle-i tömegközlekedési csomópontokon látható táblákról merítették a Microsoft tervezői

A hírek szerint az új név bejelentésére napokon belül sort keríthet a Microsoft csapata. A sietségre a redmondiaknak minden okuk megvan, hiszen a cég partnerei a részükre a napokban átadott végleges Windows 8 birtokában már elkezdhetik majd elkészíteni saját dokumentációs és tájékoztató anyagaikat, amikben értelemszerűen nem lenne baj, ha már a felület végleges neve szerepelhetne - ezáltal elkerülve az elnevezésbeli különbségekből adódó zavarokat.