A legújabb hírek szerint a Microsoftnál a marketingeseknek sikerült végre egy új nevet találniuk a korábban "Metro"-ként emlegetett stílus ill. felhasználói felület részére, amelynek eredeti nevét védjegy-problémák a közelmúltban kénytelen volt Redmond elvetni. A cég központjából frissen kiszivárgott információk szerint a jövőben a szóban forgó stílust "Windows 8 stílus"-nak, a vele készült programokat pedig "Windows 8 alkalmazások"-nak fogják majd hívni.

A Microsoft képviselői még a hónap elején erősítették meg azokat az értesüléseket, amik szerint elvetik a korábban már számtalan alkalommal említett és megerősített "Metro"-t, mint a felület és a stílus nevét. A cég ezt akkor azzal indokolta, hogy utóbbit mindig is csak belső kódnévnek szánták - annak ellenére is, hogy még az új felülethez készült hivatalos stíluskönyvben is ekként hivatkoztak rá. Ugyanakkor belsős információk szerint az ügy hátterében valójában egy az európai Metro üzletlánc és a Microsoft között kirobbant védjegy-vita áll, amelyben a jelek szerint a Microsoft úgy látta jobbnak, ha egyszerűen visszavonulót fúj és új név után néz felületéhez.

A Microsoft szerint a "Metro"-t mindig is csak kódnévnek szánták - bár a cég más kódnevekkel ellentétben ezt a nevet számtalanszor említette hivatalos dokumentumaiban és képeiben isA Microsoft szerint a "Metro"-t mindig is csak kódnévnek szánták - bár a cég más kódnevekkel ellentétben|ezt a nevet számtalanszor említette hivatalos dokumentumaiban és képeiben is

Az értesüléseket a Microsoft egyelőre hivatalosan se megerősíteni, se cáfolni nem volt hajlandó - tekintve azonban az új Windows rendszerrel kapcsolatban korábban végrehajtott egyszerűsítéseket és összevonásokat, amelyek mind a "Windows 8" márkát helyezték előtérbe, logikusnak tűnik, hogy végül az új rendszer által bevezetett felhasználói felületet és stílust is így nevezzék el, egyelőre.

A változások egyébként a Windows 8-cal közös alapokon nyugvó, mégis külön platformként kezelt Windows Phone 8-ra is kiterjednek, ahol állítólag szintén "Metro" helyett a jövőben "Windows 8" felületnek fogják hívni a csempékből, és más szögletes, egymástól éles színekkel elváló formákból felépített felületeket.

Frissítés: időközben egy másik forrás is megszólalt, ami szerint a Microsoftnál az alkalmazottak nem is "Windows 8 UI", hanem "Modern UI" néven hivatkoznak már az új felületre. Úgy néz ki biztosat csak akkor fogunk tudni az ügyben, ha a Microsoft végre hivatalosan is megszólal majd.