A Microsoft hamarosan a boltokba kerülő új Windows rendszere még a korábbiaknál is gyakrabban fog a redmondi központba hazaszólni és különböző információkat küldeni a cégnek a felhasználók tevékenységére vonatkozóan. Így a konszern többek között majd azzal is tisztában lehet majd, hogy egyes felhasználói milyen programokat telepítettek a Windows 8-ra - akkor is, ha azokat nem az új rendszerrel érkező alkalmazásboltból telepítették fel oda.

Mindez annak köszönhető, hogy az új Windows-ban a Microsoft az egész rendszer szintjére kiterjesztette a kártevőktől védeni hivatott SmartScreen technológiájának működését. Utóbbi korábban csak az Internet Explorer-ben jutott fontos szerephez, ahol a frissen letöltött fájlokat vizsgálta meg veszélyességi szempontból, mielőtt hozzáférést engedett volna azokhoz a webezők számára - a Windows 8-ban azonban már gyakorlatilag minden futtatható állományt alapos vizsgálatnak vet majd alá, akkor is, ha utóbbiakat például egy CD-romról vagy USB tollról másolta éa telepítette fel a felhasználó.

A Windows 8-ban a SmartScreen szűrő már nem csak az IE-n keresztül frissen letöltött állományokat, hanem bármilyen más úton a gépre került állományokat is átvizsgálja majd A Windows 8-ban a SmartScreen szűrő már nem csak az IE-n keresztül frissen letöltött állományokat, hanem bármilyen más úton a gépre került állományokat is átvizsgálja majd

A vizsgálat során a rendszer egy a programfájlra jellemző - annak beazonosítását is lehetővé tevő - egyedi ún. hash értéket, valamint néhány egyéb jellemzőt küld majd el a Microsoft szerverei részére, amelyek ezek alapján elárulják majd neki, hogy az adott állomány jelenthet -e potenciális fenyegetést a gépre. Az így hozzá befutó információk birtokában ugyanakkor Redmond - legalábbis ha akarja - nyomon is követheti majd azt is, hogy egyes felhasználói milyen programokat töltenek és telepítenek az új Windows-okra.

Az akit zavar az új, mindenhol kutakodó SmartScreen, pár kattintással kikapcsolhatja aztAz akit zavar az új, mindenhol kutakodó SmartScreen, pár kattintással kikapcsolhatja azt

Bár a lehetősége a Microsoftnak eddig is megvolt erre az Internet Explorer révén, viszont mivel a korábbi Windows-ok esetében magába a rendszerbe nem került integrálásra a SmartScreen, hanem kizárólag a böngésző dolgozott vele, ezért Redmond csak a letöltött állományokról szerezhetett információkat. Ráadásul a SmartScreen kikapcsolásával ill. egy alternatív böngésző használatával még ezt is meg lehetett akadályozni. Igaz, utóbbival adatvédelmi szempontból sokra nem mentek a webezők, hiszen a többiek közül mind a Chrome, mind a Firefox, de még a Safari is egy gyakorlatilag ugyanilyen információkat, csak éppen a Microsoft helyett a Google részére elküldő védelmi technológiát: a Smart Browsing API-t alkalmazza.

Az egyetlen lényeges különbség a Google és a Microsoft technológiája között az, hogy a redmondi megoldás a tesztekben jellemzően sokkal hatékonyabbnak bizonyult a kártevők felderítésében a keresőóriásnál - így ha már valakinek, akkor a Microsoftnak volt érdemes a letöltött állományok adatait elküldeni hagyni a böngészőknek, mert ő sokkal jobb eséllyel védte meg a webezőket a kártékony kódokat: vírusokat vagy kémprogramokat is tartalmazó internetes állományoktól.

Ugyanakkor pánikra a Windows 8 esetében sincs ok, ugyanis az immár egész rendszerre kiterjesztett SmartScreen technológia itt egyetlen kapcsoló átbillentésével deaktiválható. Ezzel természetesen a rendszer védelmi vonalai is gyengülnek, de mindenki eldöntheti magának, hogy azt tartja -e fontosabbnak, hogy Redmond semmiképpen se tudja meg például milyen játékokkal játszik, vagy inkább azt, hogy megismételhetetlen felvételei vagy személyes dokumentumai ne váljanak vírusok, kémprogramok és hackerek áldozatává vagy martalékává.

Frissítés: a Microsoft egy az üggyel kapcsolatban nyilatkozó munkatársa közölte, hogy a cég jelenleg semmiféle állandó adatbázist nem épít a gyűjtött adatokból, hanem azokat csak a rendszer működéséhez szükséges ideig tartja meg, amit követően törli azokat, és a megszerzett információkat harmadik felekkel sem osztja meg semmilyen körülmények között.