A Mozilla fejlesztői csatornáján szerdán letölthetővé tette Firefox böngészője azon új kiadásának első nyilvános előzetesét, amelyet a cég kifejezetten a Windows 8 alatti működésre tervezett. A Metro felületű Firefox az új operációs rendszer speciális üzemmódjában fut, és elindítására kizárólag a szintén új Start képernyőn keresztül van lehetőség.

A Mozilla ugyan az új, Metro ill. Modern UI-ra épülő Firefox-ot már szeptemberben be szerette volna mutatni - ezt a határidőt azonban a jelek szerint a cégnek nem sikerült tartania. Most azonban végre kikerült az új szoftver első, bár még erősen fejlesztés alatt álló változata, aminek köszönhetően immár bárki kipróbálhatja azt - bár természetesen csak akkor, ha gépére korábban feltelepítette a Windows 8 valamely kiadását is.

Az új Elm változat a Windows 8 Metro felületén (is) tud működniAz új Elm változat a Windows 8 Metro felületén (is) tud működni

Az új - egyébként "Elm" kódnevet viselő - metro-s Firefox a 18.0a1 verziószámot viseli, ami azt jelenti, hogy nagyjából három teljes generációval tovább tart, mint a böngésző legújabb stabil kiadása, a Firefox 15. Ugyanakkor, mivel esetében egy fejlesztői változatról van szó, stabilitása is minden bizonnyal hagy még kívánnivalót maga után, ami miatt feltelepítése csak az igazán kíváncsi és kísérletező kedvű felhasználóknak javasolt.

Az még nem egyértelmű, hogy az új, Modern UI-s Firefox a böngésző hagyományos kiadásának 18-as verziójának egy időben meg tud -e jelenni, vagy stabil állapotba lépése későbbre húzódhat. Ugyanakkor ha előbbi is következik be, a szoftver akkor is már csak jövőre, 2013 januárjának első napjaiban válhat majd letölthetővé végleges változatában.