A Microsoft úgy látszik nem tudja eldönteni, hogy minek is kellene ill. szeretné hívni a Windows 8 új - sok kritikát kiváltó - felhasználói felületét. A cég ugyanis miután egy védjegy-vita miatt kénytelen volt az eredeti és frappáns - nem mellesleg már bevezetettnek tekinthető - "Metro" nevet elvetni, a közelmúltban sokadszor is újra átkeresztelte az ellentmondásos felületet.

A korábbi ""Modern UI" ill. Windows 8 Style UI" helyett a legújabb elnevezés a "Microsoft design style", amit Redmond egy a napokban frissített, a Windows 8-ra készülő alkalmazások felületének kialakításával kapcsolatos útmutatójában használ. Legalábbis annak angol nyelvű változatában, mert a - nyilvánvalóan ritkábban frissített - magyar verzióban még mindig a már régóta és egyértelműen elvetett "Metro-felület"-ként hivatkozik a Windows-ok hagyományos, asztali környezetétől teljesen eltérő megjelenésű és kezelésű felhasználói felületre.

A Windows 8 új Metro / Modern / Windows 8 Style / Microsoft design style felületeA Windows 8 új Metro / Modern / Windows 8 Style / Microsoft design style felülete

Azt, hogy ez most már a végleges névnek tekinthető -e, vagy ismét további elnevezések sorának nézünk elébe, értelemszerűen nem lehet megmondani. Mindenesetre Redmondnak nem sok ideje maradt már új nevek kitalálására és bevezetésére, hiszen a hét végén hivatalosan is kiadja és bemutatja új operációs rendszerét, amelyet követően kommunikációs és marketing szempontból is már igen szerencsétlen lenne a felület egy újabb átnevezése.

Bár a "Microsoft design style" felületet sok kritika éri, egy a napokban felbukkant videó tanúsága szerint ez inkább csak az új UI szokatlanságának, mint sem valóban rossz tervezésének köszönhető. A szóban forgó videóban ugyanis egy alig hároméves gyerek kezeli teljesen profi módon a Windows 8 új UI-ját, ami így vélhetően nem annyira túlbonyolított és nehézkes, mint amennyire annak egyesek gondolják.