A Linux következő verziószámot viselő kiadása egy ma már ősréginek számító, két évtizeddel ezelőtt megjelent Windows-változatról kapja majd nevét. A Linux 3.11 ugyanis megkapja majd a "Linux for Workgroups" nevet, a vele azonos verziójú korábbi Windows, a "Windows 3.11 for Workgroups" mintájára.

A sokak által minden bizonnyal furcsált elnevezés ötletét Linus Torvalds már két évvel ezelőtt felvetette - akkor azonban még mindenki azt gondolta, hogy csak viccel vele. Hétfőn viszont a nyílt forrású rendszermag fejlesztésének vezetője ténylegesen is átvezette az új Linux-verzió makefile-állományába a "Linux for Workgroups"-ot, ami így hivatalosan is az új kiadás kódnevévé vált. Sőt, Torvalds egy új boot-logót is kidolgozott a névhez, amiben Tux, a Linux hagyományos kabalafigurája egy a Windows 3.11 egykori logójával díszített zászlót tart a kezében.

A Linux 3.11 boot-grafikájában egy régi Windows-logóval díszített zászlót tartó Tux látható A Linux 3.11 boot-grafikájában egy régi Windows-logóval díszített zászlót tartó Tux látható

A vicces elnevezések egyébként nem idegenek a Linux atyjától, aki korábban többek olyan kódneveket is adott már a nyílt forrású rendszermag különböző verzióinak, mint például a "Pink Farting Weasel" ("Rózsaszínt Szellentő Menyét"), a "Killer Bat of Doom" ("A Végzet Gyilkos Denevére") vagy az "Erotic Pickled Herring" ("Erotikus Sózott Hering") - egy alkalommal pedig a rendkívül deszkriptív "Jeff Thinks I Should Change This, But To What?" ("Jeff szerint meg kellene változtatnom ezt, de mire?") kódnevet rögzítette a kódtárba.

A Linux 3.11 egyébként - szemben 1993-ban megjelent "ősével", a Windows 3.11-gyel - a hálózati funkciók terén szinte semmilyen fejlesztést sem hoz majd. Ehelyett az energiával jobban gazdálkodó Radeon-videómeghajtó, a gyorsabb rendszerindulást lehetővé tevő Intel Rapid Start Technology támogatása, illetve a kifejezetten clusteres környezetben történő működésre kidolgozott Lustre fájlrendszer ismerete szerepelnek majd főbb újdonságai között.