Az egyik legismertebb Linux-disztribúció, illetve az azt készítő cég vezetője nyerte el az idei osztrák Nagy Testvér Díjat a kommunikációs kategóriában. A Canonicalt irányító Mark Shuttleworth az Ubuntu Linux révén érdemelte ki a nem éppen hízelgő elismerést, amiért annak új integrált keresője gyakorlatilag folyamatosan gyűjti és küldi az adatokat a cég számára.

A díjat kiosztó bizottság különösen azt találta problémásnak a keresőben, hogy az akkor is továbbítja az Ubuntu felé a felhasználó által begépelt keresőkifejezéseket, ha az csak a saját merevlemezén akar keresni; illetve, hogy a világ minden tájáról az Egyesült Államokban ill. Nagy-Britanniában található szerverek számára küldi el az adatokat. Utóbbi országokról a kémbotrány kirobbanása óta tudjuk, hogy azok gyakorlatilag minden rajtuk áthaladó internetes forgalmat figyelnek és naplóznak, ennél fogva pedig érzékeny információkhoz juthatnak az Ubuntu összes felhasználójáról is.

A felhasználók egyébként már többször kérték ill. petíciót indítottak, hogy a Canonical változtassa meg a keresési alapértelmezéseket, a cég azonban mindeddig nem volt hajlandó erre.

A Nagy Testvér Díjjal idén "elismertek" között egyébként ezen kívül az NSA és Steve Ballmer, a Microsoft elnöke is ott voltak. Az amerikai titkosügynökség az egész világra kiterjedő internetes adatgyűjtésnek köszönhette közönségdíját, míg a Microsoft vezetője az Xbox One folyamatosan működő Kinect vezérlőjével érdemelte ki a győzelmet az üzleti kategóriában.