A brit titkosszolgálat sikeresen csempészhetett számára korlátlan hozzáférést biztosító hátsó kaput az egyik legnagyobb brit telekommunikációs cég routereibe. Legalábbis ezt állítja biztonsági szakemberek egy csoportja, akik szerint a British Telecom által ügyfelei részére kiadott hálózati eszközök lehetőséget adnak a GCHQ számára a rajtuk átmenő teljes internetes forgalom elcsípésére és lenaplózására.

A hátsó kapu felfedezését, működését és hatástalanításának módját a szakértők egy 50 oldalas elemzésben írják le. Ebből többek között kiderül, hogy az érintett eszközök az internethez kapcsolódáskor egy az amerikai védelmi minisztériumhoz tartozó címre elküldik adataikat, és egy olyan virtuális kapcsolatot hoznak létre, amin keresztül korlátlan hozzáférést lehet szerezni gyakorlatilag minden funkciójukhoz. Az említett VLAN esetében nem érvényesülnek a routerben beállított szűrők és tűzfalszabályok sem, és akár az eszköz firmware-jének felülírására is mód van.

A szakértők szerint a BT routerei automatikusan jelentenek a titkosszolgálatoknak, akik számára a forgalom megfigyelését, sőt, manpipulálását is lehetővé teszikA szakértők szerint a BT routerei automatikusan jelentenek a titkosszolgálatoknak, akik számára a forgalom megfigyelését, sőt, manpipulálását is lehetővé teszik

Az eset érdekessége, hogy a BT - amelynek routerei az állítólagos hátsó kaput rejtik - pont a napokban rúgta ki az évek óta neki dolgozó, világszerte elismert Bruce Schneiert, aki a Snowden-ügy kirobbanása óta élesen kritizálta az amerikai és brit titkosszolgálatok totális megfigyelési törekvéseit. Egyesek szerint pont a most leleplezett hátsó kapu lehetett az, ami miatt Schneiernek távoznia kellett a szigetország kommunikációs szolgáltatójától.

Egy korábbi, Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentum szerint egyébként az amerikai és a brit titkosszolgálatok valóban olyan módon is biztosítani kívántak maguk számára korlátlan hozzáférést különböző számítógépes eszközökhöz és az azokon tárolt vagy keresztül áramló információkhoz, hogy azok hardveres és szoftveres komponenseikbe szándékosan csempésztek hátsó kapukat.

Októberben a D-Link routereiről is kiderült, hogy rejtenek egy szándékosan elhelyezett hátsó bejáratot, ami esetében azonban nem volt egyértelmű, hogy ez valóban a titkosszolgálatok közbejárásának vagy egyszerű fejlesztői hanyagságnak volt köszönhet.