A felhasználók legnagyobb része a tavalyi évben sem fogadta meg a biztonsági szakértők tanácsait jelszavai megválasztásakor. Ez derül ki a SplashData nevű, biztonsági szoftvereket gyártó cég egy frissen publikált elemzéséből, ami a 2013-ban leggyakrabban használt jelszavakat rangsorolta.

Az eredmények szerint a felhasználók továbbra is gyakorlatilag ugyanazt a pár, pofonegyszerűen kitalálható kombinációt adja meg leggyakrabban jelszónak az online szolgáltatások és fiókok védelmére. A legnépszerűbb jelszavak listájában ugyan pár elem lejjebb csúszott a tavalyi évhez képest, legtöbbjük népszerűsége azonban nőtt, ami azt jelenti, hogy statisztikai értelemben egyszerűbbé vált mások fiókjainak feltörése.

A felhasználók legtöbbje továbbra is banális jelszavakat használ online fiókja védelméreA felhasználók legtöbbje továbbra is banális jelszavakat használ online fiókja védelmére

Így például bár a "password"-öt és az "abc123"-t már egyre kevesebb használják, a hasonlóan triviális "123456" vagy "qwerty" egyre több fiókot véd, pontosabban szolgáltat ki az illetéktelen szemek számára. A toplistára újonnan felkerült elemek, az "adobe123" és a "photoshop" ráadásul szintén nem nyújtanak semmilyen ténylegesen védelmet.