A Google csütörtökön egy olyan mobil prototípusát mutatta be, amelynek segítségével megpróbálja kicsit felrázni az okostelefonok piacát, amin az utóbbi években igencsak leült - sőt, egyesek szerint teljesen eltűnt - az innováció. A Project Tango különlegessége, hogy nem a magok számában, a képernyő felbontásában vagy a kamera felbontásában nyomja le konkurenseit, hanem egy teljesen új dolog terén übereli azokat: tökéletesen képes érzékelni környezetének térbeli szerkezetét, valamint saját pozícióját és mozgását abban.

A különleges készülék annyira pontosan és gyorsan képes környezete 3D-s modelljét felépíteni és követi, hogy tökéletes kiterjesztett valóság élményt tud nyújtani - a virtuális elemeket késlekedés és külön speciális jelölések nélkül képes a valós világ elemeivel kombinálni, ezáltal egy teljesen új hibrid teret létrehozni. Ráadásul mivel saját maga pozícióját is pontosan meg tudja határozni az általa érzékelt téren belül, így egyben vezérlőként is szolgálhat, akár az említett kiterjesztett valóságtérben, akár egy teljesen virtuális közegen belüli navigációhoz.

A Project Tango mobilok egyelőre csak prototípusok formájában léteznekA Project Tango mobilok egyelőre csak prototípusok formájában léteznek

Mindezt egy speciális, a Google mobil részlege által kifejezetten erre a célra megépített chip, a Myriad 1 teszi lehetővé számára, ami egy teljesen egyedi tervezés eredménye. A lapka folyamatosan gyűjti a telefonba épített, szabványos giroszkóptól, iránytűtől, és gyorsulásmérőktől az adatokat, amiket azonban a kamera, a mélységérzékelő szenzor kombinál össze - ezáltal létrehozva a készüléken belül a környezet egy teljesen 3D-s modelljét.

Utóbbi elérésére speciális programozási felületére, értelmezésére kifejezetten erre a célra írt programokra van szükség. Ezért a Google egy új csatolófelületen is dolgozik, aminek segítségével az alkalmazások és játékok viszonylag egyszerűen használhatják ki az amúgy hihetetlen komplex feldolgozási feladat eredményeit saját céljaikra.

Az új technológiával felszerelt mobilok segítségével természetes úton lehet a virtuális tereket és a kiterjesztett valóságokat bejárniAz új technológiával felszerelt mobilok segítségével természetes úton lehet a virtuális tereket és a kiterjesztett valóságokat bejárni

Példáként a keresőóriás a már említett kiterjesztett valóságon alapuló appok mellett olyan programokat említ, amik például az épületen belül, műholdas pozíciómeghatározás hiányában is segíthetnek navigálni, vagy amikkel mondjuk fel lehet mérni egy helyiség vagy egy tárgy méreteit, pusztán azon keresztül, hogy annak sarkaihoz mozgatjuk a mobilunkat.

A projekt mindenesetre egyelőre még csak kísérleti fázisban van. A Google - hasonlóan ahhoz, ahogy azt a Glass esetében is tette - első körben csak párszáz fejlesztői készlet elkészítését tervezi a Project Tango-ból, amiket az általa kiválasztott szakemberekhez juttat majd el azzal a céllal, hogy azok kísérletezzenek és próbáljanak meg saját appokat kidolgozni segítségével. A szélesebb körű tesztelés és a kereskedelmi forgalmazás csak ezt követően jöhet szóba, vélhetően legkorábban 2015-ben vagy azt követően.