Az Amazon a mai napon - a korábbi előrejelzéseknek megfelelően - bejelentette első okostelefonját, a Fire Phone-t, amely két különleges újítással érkezik. Az új mobil ugyanis egyrészt a valódi 3D-s megjelenítés érzetét kelti kijelzőjén, másrészt egy eddig kevés helyen látott módon: maga a készülék megdöntésével is irányítható. Amúgy meg mindent beszkennel, amit csak tud.

Erős hardver, még erősebb szoftver

Az Amazon Fire mobilja ugyanakkor ezeket leszámítva is megállja helyét a mezőnyben, mert elég tisztességes hardverrel érkezik. A 4.7 colos kijelzőre ugyanis egy nem kevesebb, mint 2.2 GHz-en pörgő, négymagos processzor varázsolja a képeket. A készülék 2 GB-os memóriával és 32/64 GB-os háttértárral érkezik, de ezen kívül egy 13 megapixeles kamera is helyet kapott benne.

Jeff Bezos, az Amazon alapítója és elnöke bemutatja az új Fire mobilt (forrás: The Verge)Jeff Bezos, az Amazon alapítója és elnöke bemutatja az új Fire mobilt (forrás: The Verge)

Ez utóbbi ráadásul egy külön, dedikált elsütőgombot is kapott, aminek azonban nem csak a hétköznapi képek készítésében van szerepe. Az egyébként Android-alapú készüléket ugyanis az Amazon - nem meglepő módon - az online áruházában történő vásárlására is alaposan kihegyezte, amiben a kamera is kulcsszerepet kap.

Egy gombnyomásos vásárlás

A Fire Phone rendkívül egyszerűen és gyorsan teszi lehetővé bármilyen a felhasználó által éppen megpillantott termék felismertetését a kamerán át, sikeres azonosítás után pedig annak azonnali megrendelését is az Amazon boltjában. Az ezt lehetővé tevő technológiát a cég Firefly-nak hívja, és az gyakorlatilag a híres egykattintásos vásárlást viszi át - egy kicsit átdolgozott formában - a mobilra.

A 3D-s hatást keltő technológiát az Amazon Dinamikus Perspektívának hívjaA 3D-s hatást keltő technológiát az Amazon Dinamikus Perspektívának hívja

Ezen kívül persze az Amazon más szolgáltatásai, mint pl. a zene- és filmletöltés, valamint az alkalmazásbolt is elérhetőek az új készülékről, amik mind szintén szorosan integrálásra kerültek a telefonba.

Mindent beszkennel

Ugyanakkor a nem kifejezetten shoppingmániásoknak is jól jöhetnek a Fire Phone felismerési képességei. A készülék ugyanis a névjegykártyákat és a különböző utcai táblákat is be tudja azonosítani és fel tudja dolgozni, ezáltal potenciálisan rengeteg gépelést megspórolva tulajdonosának.

Szoftverfejlesztők a mobil ezen képességét ráadásaul saját céljaikra is hasznosíthatják majd, ami újabb alkalmazási lehetőségeket nyit meg előtte. Pl. egy fitnessz-alkalmazás megjelenítheti az élelmiszerek vagy ételek kalóriamennyiségét és tápanyag-összetételét, egy másik program pedig megfelelő bort is ajánlhat azok mellé.

A telefon felismerési képességei ugyanakkor nem állnak meg a kép információknál, hanem a Shazam-hoz hasonlóan például a TV-ben éppen futó vagy a közeli hangszórókból hallatszó zenét is be tudja azonosítani, amit - nem fogják kitalálni, de igen - az Amazon boltjából szintén egyetlen érintéssel meg lehet majd vásárolni.

Közel sem lesz ingyen

Bár korábban - amikor még csak pletykák szintjén lehetett tudni a készülékről - felröppentek olyan hírek is, hogy az Amazon akár ingyen is adhatja majd mobilját, úgy tűnik, hogy ezek a jóslatok nem váltak be. Az új telefon ugyanis nem, hogy nem ingyen, de nem is különösebben olcsónak mondható áron érkezik.

A Fire Phone-t az Egyesült Államokban a szolgáltatóknál a szokásos 199 dolláros áron lehet szerződés mellé megvásárolni, független változatban azonban még a kisebb háttértárral rendelkező modellért is 649 dollárt (kb. 147 ezer forintot) kell kifizetni érte. A 64 GB háttértárral rendelkező modell ugyanakkor még ennél is száz dollárral többe, közel 170 ezer forintba kerül majd, július végétől.

Az egyetlen jó hír, hogy ezen árért cserébe az ember mindjárt 12 hónapnyi Amazon Prime előfizetést ia kap majd, ami kb. 20 ezer forintba kerülne amúgy. Ezt ugyanakkor a Magyarországon élő polgárok nem fogják tudni kihasználni, hiszen ezen előfizetés előnyei nálunk nem elérhetőek.