[Telekom] A Magyar Telekom és a Telenor Magyarország együttműködési megállapodást kötött 4G hálózatuk közös fejlesztésére és üzemeltetésére a 800 MHz-es frekvenciatartományban, amely a fővárost kivéve Magyarország teljes területét érinti. A megállapodás alapvető célja a 4G lefedettség és 4G alalpú mobilinternet szolgáltatás mielőbbi biztosítása a Telekom és a Telenor vidéken élő ügyfelei számára. A 4G hálózattal már eddig is lefedett területeken, elsősorban a városokban pedig tovább javul a szolgáltatás minősége és elérhetősége.

Az együttműködés lehetővé teszi, hogy a szolgáltatók ügyfeleiknek a 800 MHz-es 4G hálózaton a jövőben fokozatosan kétszer nagyobb kínált sebességet tudnak biztosítani az összevont 20 MHz-es sávszélességű frekvenciablokkon, mint a külön-külön rendelkezésükre álló 10-10 MHz-es frekvenciablokkokon. A megállapodás eredményeképpen az érintett vidéki lakosok hónapokkal vagy akár egy évvel korábban élvezhetik a 4G technológia és a jobb lefedettség előnyeit, mint például a nagyobb le- és feltöltési sebességet, vagy a szakadozásmentes videolejátszást. A közösen üzemeltetett 4G hálózaton a mobilinternet szolgáltatás az érintett régiókban mindkét szolgáltató ügyfelei számára egyszerre elérhető lesz, akik így több szolgáltató ajánlatai közül választhatnak, mint korábban.

A megállapodás értelmében a közösen kialakított kiépítési terv alapján - Budapest kivételével - a Telenor a Dunántúlon, a Telekom az ország fennmaradó részén fokozatosan építi ki és üzemelteti a 800 MHz-es 4G hálózatot, így 2015 végéig 800-800, vagyis összesen 1600 bázisállomást telepítenek, illetve működtetnek. A megállapodás részeként a szolgáltatók a 800 MHz-es sávban használt frekvenciablokkjaikat a másik szolgáltató által lefedett országrészben a másik szolgáltató részére bérbe adják. A frekvenciák bérbeadásáról szóló szerződést a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően jóváhagyta. A két vállalat a közöttük létrejövő együttműködési megállapodásokról a Gazdasági Versenyhivatalt tájékoztatta.

A nemzetközi viszonylatban már elterjedt együttműködési forma Magyarországon most valósul meg elsőként. Az együttműködésnek köszönhetően a Telekom 2015 végére a korábban bejelentett 93% helyett várhatóan 97%-ra, a Telenor pedig 95%-ra növeli az országos kültéri lakossági 4G lefedettségét.

A 800 MHz-es frekvenciatartomány különösen alkalmas a kisebb települések, ritkán lakott területek 4G hálózati ellátottságának növelésére. A hálózatmegosztás növeli a vidéki régiók szélessávú szolgáltatásokkal való ellátottságát, csökkenti a különbséget a városi és vidéki területeken elérhető mobilinternet szolgáltatások színvonala között.