A Microsoft kedden egy érdekes és igen nagy jelentőségű bejelentést tett közzé hivatalos Windows 10 blogjában. A cég ugyanis bejelentette, hogy a Windows 10 egy ún. telefonos társalkalmazás-csomag segítségével nem csak a vele rokon, de a konkurens ekoszisztémákhoz köthető mobilokkal: az Androiddal és az iPhone-nal is kiválóan együtt tud majd működni, szerves egységbe fogva az asztali PC-t a szóban forgó hordozható eszközökkel.

A Windows 10 ugyanis ha egy okostelefon csatlakoztatását érzékeli a géphez, Phone Companion alkalmazása segítségével fel fogja kínálni integrációs szolgáltatások telepítését azokra. Utóbbiak számos Windows 10-es szolgáltatást fognak elérhetővé tenni a telefonokon - beleértve nem csak a Windows 10 mobilos kiadásával, de az Androiddal vagy iOS-szel működőket is.

A Windows 10 társalkalmazás-csomagja nem válogat majd: Android és iOS eszközökkel is integrálni tudja majd az asztali vagy hordozható gép szolgáltatásaitA Windows 10 társalkalmazás-csomagja nem válogat majd: Android és iOS eszközökkel is integrálni tudja majd az asztali vagy hordozható gép szolgáltatásait

A szóban forgó szolgáltatások között ott lesz a Microsoft hangosasszisztense, a Cortana is, de ezen túl például a képek, jegyzetek, sőt, a vágólap megosztása, illetve szinkronizáció is megoldott lesz az eszközök között. Így például ha a felhasználó okostelefonján egy képet készít, az automatikusan feltöltődhet majd a Microsoft OneDrive szolgáltatására, azon keresztül pedig néhány másodpercen belül elérhetővé válhat a felhasználó a mobillal összekötött, Windows 10-et futtató asztali vagy táblagépén is.

Cortana, fotó- és zenemegosztás, Skype, Office és levelezés. Minden elképzelhető dolog megosztásra és szinkronizálásra kerülhet majd a Windows 10 és a felhasználó mobilja között, amik így egyetlen szerves egységként tudnak majd működni.Cortana, fotó- és zenemegosztás, Skype, Office és levelezés. Minden elképzelhető dolog megosztásra és szinkronizálásra kerülhet majd a Windows 10 és a felhasználó mobilja között, amik így egyetlen szerves egységként tudnak majd működni.

Ugyanez a másik irányban is működni fog, aminek köszönhetően például a felhasználó az asztali PC-jén tárolt zenéjét is bármikor le tudja majd játszani a felhőn át mobilján is. Hasonló módon az asztali gépen megkezdett munka az Office dokumentumokkal az androidos vagy almás mobilon vagy táblagépen is folytatható lesz út közben, majd újból az asztali géphez visszatérve lehet befejezni azt - mindezt teljesen automatikusan, külön manuális "varázslás" és adatcsere nélkül.

Az új Phone Companion társalkalmazásokat az Android készülékekkel rendelkezők rövidesen maguk is kipróbálhatják majd, azok a Google rendszerén futó variánsai ugyanis a június végére ígért újabb Windows 10 előzetesben már megtalálhatók lesznek. Ugyanakkor az iPhone-tulajdonsoknak még várniuk kell majd egy kicsit - a Microsoft ugyanis a nekik szánt társalkalmazásokat csak kicsit később fogja elérhetővé tenni.