A Microsoft feladhatja saját mobilos operációs rendszere további fejlesztését, és helyette készülékein az Android használatára térhet át - állítja egy frissen felröppent pletyka. Utóbbi szerint a redmondi konszern vezetője, Satya Nadella a napokban hozza meg a döntést a korábban Windows Phone néven ismert, legújabb verziójában Windows 10 Mobile néven kiadásra kerülő rendszer jövőjét illetően.

Bár a hír első hallásra furcsán hangzik, igazából logikusnak tűnik mind a Windows Phone az elmúlt fél évtizedben nyújtott - finoman szólva is szerény - teljesítménye, mind a legújabb fejlemények tükrében. A Microsoft ugyanis éppen a hét elején jelentette be, hogy eladja display hirdetési üzletágát az AOL részére, amivel a cég megszűnt a Google konkurense lenni utóbbi legnagyobb bevételt hozó piacán - és ez új együttműködési lehetőségeket nyithat meg a két vállalat előtt.

Ugyanakkor az Android felé nyitás ettől függetlenül sem lenne idegen a Microsofttól, hiszen a cég korábban már számos terméke esetében meglépte ezt. Így például elkészítette Office csomagja a Google rendszerén futó változatát is - amit ráadásul alapkiadásban ingyenesen tett elérhetővé a felhasználók számára -, és új asztali rendszere, a Windows 10 szolgáltatásait is elérhetővé tette Android alól.

Ugyanakkor a Windows Phone dobása komoly következményekkel járó döntés lenne a cég részéről nem csak üzleti, de marketing és felhasználói elköteleződés szempontból is. Persze, ezen a ponton egyelőre nem érdemes a dolgot túlgondolni, hiszen a hír egyelőre nem nyert megerősítést nem hogy hivatalosan, de még csak egy másik, független forrásból sem - így simán lehet, hogy csak kacsa az egész.

Vagy legalábbis egy, esetleg a Windows Phone/Mobile számára végül kedvező döntés esetén annak fogja tituláni azt utólag a Microsoft.