A Mozilla böngészője irrelevanciájába süllyedésének folytatódásával egyre kétségbeesettebb módszerekhez látszik folyamodni annak érdekében, hogy megőrizze bevételi forrásait. A már eddig is megkérdőjelezhet lépések után a cég a dolgot a Firefox a héten megjelent legújabb kiadásában maxolta ki, ami az egyik leggyűlöltebb kártevőfajtától: az ún. adware-ektől és eszköztáraktól ellesett trükkel próbál meg némi plusz pénzt csinálni gazdájának.

Az új böngésző ugyanis feltelepítését követően eltéríti a Windows 10-be épített Cortana, illetve a Start menü webes kereséseit úgy, hogy azokat ne a Microsoft saját Bing szolgáltatása, hanem a Firefox-ban beállított, a Mozilla számára tipikusan jutalékot fizető kereső szolgálja ki. Mindezt persze úgy, hogy ehhez nem, hogy a felhasználó kifejezett engedélyét nem kéri ki, de még az alapértelmezett viselkedés felülbírálására sem ad lehetőséget telepítése során.

Az új Firefox 40 az utált reklámprogramoktól ellesett trükkel próbál meg némi pénzt felhajtani a Mozilla-nakAz új Firefox 40 az utált reklámprogramoktól ellesett trükkel próbál meg némi pénzt felhajtani a Mozilla-nak

A Firefox 40 viselkedése nem csak azért felháborító, mert a leggyűlöltebb adware-taktikát alkalmazza némi anyagi haszonszerzés érdekében, de azért is, mert pont a Mozilla volt az, aki a közelmúltban éles kirohanást intézett a Microsofttal szemben, amiért az - legalábbis szerinte - önkényesen felülbírálja a felhasználók beállításait a Windows 10 telepítése során. A cég akkor követelte Redmondtól, hogy az "tegye lehetővé a felhasználók számára a beállításaik megtartását a frissítés során" - amely elvet azonban a Mozilla maga teljesen nyilvánvalóan nem tart tiszteletben a legújabb fejlesztésében.

A mostani egyébként nem az első alkalom, hogy a Mozilla eltérít egy keresőmezőt, és az általa előnyben részesített, illetve neki fizető alternatívával helyettesíti önkényesen azt. A cég hasonló módon járt el a múlt év végén a Firefox 34 kiadásakor az észak-amerikai felhasználók gépein, ahol miután megszűnt sokéves partnersége a Google-lal és a Yahoo-val szerződött le, önkényesen utóbbira váltotta át az alapértelmezett keresőt olyan rendszereken is, ahol már korábban is fel volt telepítve a böngésző egy korábbi kiadása, és azon más kereső volt beállítva.