Linus Torvalds vasárnap, a Linux hivatalos fejlesztői listáján bejelentette az általa elindított nyílt forrású rendszermag legújabb verziójának kiadását. Az új Linux 4.2 többek között bővített ARM-támogatással, továbbfejlesztett véletlenszám-generátorral, valamint immár teljes mértékben megbízható, szupergyors SSD-kezeléssel érkezik.

Egészen konkrétan az NCQ TRIM parancsok kezelésén javítottak a rendszermag fejlesztői, ami eddig bizonyos egységek esetében problémát okozhatott és adatvesztésekhez vezetett. Mostantól azonban már kockázat nélkül használható ez a funkció is, aminek köszönhetően maximális sebességgel tudnak az SSD meghajtók üzemelni a nyílt forrású kernel alatt is.

Ezen kívül mostantól a kifejezetten flash-alapú tárolók sajátosságait figyelembe véve működő F2FS fájlrendszer is támogatja a fájlszintű titkosítást, és frissült az AMDGPU kernelmeghajtó is.

A Linux 4.2 forrása szokás szerint már letölthető a kernel.org-ról, de megjelenésére a legnagyobb disztribúciókban azonban még várni kell egy kicsit.