Hölgyeim és uraim: itt a világvége. Vagy legalábbis már nem lehetünk messze tőle. Megtörtént ugyanis az, amit mindeddig a világ elképzelhetetlennek tartott: a Microsoft kifejlesztett és bemutatott egy saját, Linux-alapú operációs rendszert.

A szoftver az Azure Cloud Switch (ACS) nevet viseli és feladata "a hálózati eszközök switchekként történő használatának lehetővé tétele". A Microsoft megfogalmazásában az ACS "egy Linux-ra épülő, keresztplatformos, moduláris operációs rendszer", amit a cég "az adatközpontok hálózatkezelésében" történő felhasználásra fejlesztett ki.

Az Azure Cloud Switch architektúrája (forrás: Microsoft)Az Azure Cloud Switch architektúrája (forrás: Microsoft)

Az első olvasatra finoman szólva is kriptikus módon megfogalmazott bemutatóból mi annyit tudtunk kihámozni, hogy az ACS esetében egy olyan szoftverről van szó, ami lehetővé teszi a Microsoft számára, hogy különböző gyártóktól származó hardverek felett egy egységes hálózati platformot biztosítson saját szolgáltatásai futtatásához adatközpontjaiban. Ennél konkrétabb részleteket az anyag sajnos nem árul el - de a lényeg, hogy nem egy a "mezei" felhasználók általi futtatásra tervezett, általános célú disztribúcióról van szó.

Redmond szerint "az ACS segítségével könnyebben lehet megkeresni, javítani és tesztelni a hibákat a szoftverekben", a tény pedig, hogy a rendszer a Linux-on fut "lehetővé teszi lüktető ekoszisztémájának kiaknázását", számos nyílt forrású szoftver használatát is.

Hát, akkor készüljünk az elragadtatásra!