Feltehetően kevés esélyük lesz a korrektül viselkedő játékosoknak, ám annál több félnivalójuk azoknak a szervertulajoknak, akik az előrelátohatólag decemberben megjelenő Half-Life 2 változatának multiplayer lehetőségeit használják majd ki az Interneten. A már régóta várt játék forráskódja ugyanis néhány napja közkézen forog a Világhálón - így valószínűleg minden más játéknál több csalás és szervertörésre használható program jelenik majd meg hozzá.

A kód kiszivárgásáról szóló híreket maga a fejlesztő Valve igazgatója, Gabe Newell erősítette meg, aki egy Internetes fórumban mérgelődött a várhatóan igen kellemetlen következményekkel járó incidens miatt. Newell szerint ismeretlenek hackereknek valamilyen módon a cég belső hálózatán több gépre is sikerült a billentyűlenyomásokat naplózó ún. keylogger programot telepíteniük, és az ezek segítségével megszerzett jelszavak felhasználásával huzamosabb időn keresztül hozzáférést nyerniük a cég különböző rendszereihez. Ennek keretén belül többek között a Half-Life második kiadásának teljes forráskódját is letöltötték maguknak.


Half-Life 2 - egyes játékosok csak néznek majd

Bár a gyanús viselkedésre felfigyelve a Valve szakértői több esetben vírusellenőrzést futtattak a rendszereken, azonban azok nem találtak semmilyen káros programot a gépeken. Mint később kiderült: a támadók a RemotelyAnywhere egy speciálisan átalakított változatát használták a hálózatba betöréshez, amelyet egyetlen antivírus program sem volt képes felismerni. Newell szerint az illetéktelen behatolást a Microsoft Oulook Express levelezőprogramjának egy puffertúlcsordulási hibája tette lehetővé, bár nem bocsátkozott részletekbe azt illetően, hogy egy javítatlan hibáról volt szó, vagy a Microsoft által esetleg már jóval korábban kiadott foltok telepítésével megelőzhető lett -e volna a baj.

A múlt hét vége óta az Interneten közkézen forgó Half-Life 2 forráskódjának kiszivárgása nem csak a Valve-nak fog problémákat okozni, de a játékosoknak, valamint a HL2 szervereket üzemeltetőknek is, akik minden valószínűség szerint sosem látott mennyiségű csalás és a szerverek feltörésére használható exploit program megjelenésével számolhatnak majd. Bár ilyen eszközök más on-line játékok esetében is előfordultak már, azonban a teljes forráskód birtokában gyerekjáték lesz az ezeket lehetővé tevő programhibák megtalálása az új játék esetében.

Newell hozzászólásában egyébként a Half-Life közösség segítségét kérte a kód kiszivárgásáért felelős bűnösök kézrekerítéséhez. A Valve egy külön postafiókot hozott létre amelyen bárki jelezheti ha információval tud szolgálni az esettel kapcsolatosan.