Az Intenetről érkező fenyegetések mind számukat, mind súlyosságukat tekintve jelentős növekedést mutatnak - állítja az egyik vezető biztonságtechnikai cég jelentése. A Symantec a hét elején nyilvánosságra hozott tanulmánya a cég által világszerte elhelyezett, több, mint 20 ezer érzékelőállomásán mért adatokat összegzi.

Ezek szerint az idei év első felében összesen 994 új vírus- és féregprogram jelent meg. Ez több, mint kétszer annyi kártevő, mint ahányat az előző év azonos időszakában sikerült azonosítani. Ugyanakkor - hívja fel a Symantec a figyelmet - a felbukkanó kártevők nem csak mennyiségükben, de rombolóképességükben is jelentős növekedést mutattak.

Példaként a cég az év két legjelentősebb károkat okozó vírusára hívja fel a említi. Az év elején felbukkant, a Microsoft SQL Serverének egy biztonsági rését kihasználva terjedő Slammer féreg percek leforgása alatt terjedt el az egész világon, míg a nyár végén azonosított Blaster kártevő is fantasztikus ütemben fertőzött: óránként több, mint 2.500 új gépre jutott be. Az óriási terjedési sebesség mellett a kártevők jelentős lassulást okoztak az Internet-forgalomban helyileg és világviszonylatban egyaránt.

A Symantec szerint egyre gyakoribb, hogy a kártevők valamilyen a szoftverfejlesztők által ejtett hibát kihasználva jutnak be és terjednek a gépeken. A cég mérései szerint az összes támadások 64 százalékát olyan biztonsági rések kihasználásával követik el, amelyek kevesebb, mint egy éve kerültek felfedezésre a különböző programokban. Ez nem is meglepő ha figyelembe vesszük, hogy a felfedezett sebezhetőségek 80 százaléka távolról is kihasználható, azaz például Interneten keresztüli támadásra is lehetőséget ad a behatolók számára.

A Symantec az internetes fenyegetésekkel és kártevőkkel kapcsolatos további megállapításait az érdeklődők a cég által kiadott jelentésben olvashatják.