Többszöri csúsztatás után a Microsoft ismét arrébb tolta következő Windows operációs rendszerének várható kiadási dátumát. A legújabb tervek szerint a Longhorn kódnéven ismert, következő generációs kliens operációs rendszer megjelenése csak 2006 végén várható. Ezt a Microsoft vezetői jelentették be a cég partnerei számára megrendezett e heti konferencián.

A csúszás nem csak magát az operációs rendszer következő változatát, de számos arra épülő alkalmazás ütemtervét is érinti. Így a Visual Studio és az Office következő, feltehetőleg 12-es verziószámot viselő változatának kiadására is még jó három évet kell majd várni. A Longhorn magra épülő szerver Windows-változat pedig legkorábban 2007-ben kerülhet majd a vásárlók kezébe.

Ugyanakkor a Microsoft megerősítette azokat az értesüléseket is, amelyek szerint jövő évben egy jelentős fejlesztéseket tartalmazó ingyenes javítócsomagot ad majd ki jelenlegi legfrissebb asztali operációs rendszeréhez, a Windows XP-hez. Az XP Service Pack 2 a szokásos hibajavításokon túl egy teljesen átdolgozott foltozó rendszert, és számos biztonsági fejlesztést is tartalmaz majd.