A jelenlegi videókártyákon használt memória, a GDDR5, és enyhén módosított utódja, a GDDR5X még egy darabig velünk fognak maradni - tette egyértelművé a Samsung egy, a napokban tartott tájékoztatóján. A dél-koreai chipgyártó szerint ugyanis előbbi memóriák jelentős előrelépést hozó utódja, a GDDR6 legkorábban csak 2018-ban kerülhet majd piacra.

Az új memóriatípus másodpercenként már akár 14 Gigabitnyi adat átvitelét is lehetővé teszi majd, szemben a GDDR5 "csak" 10 Gbps-es, illetve a GDDR5X 12 Gbps-es sebességével. Ugyanakkor használatához az eddigiektől eltérő áramkörök kellenek majd - tehát a grafikus processzorok gyártóinak is teljesen új chipeket kell majd tervezniük hozzájuk.

A GDDR6 memória egyébként kevesebb energiával lesz üzemeltethető, mint aktuális társuk, aminek köszönhetően még tovább csökkenhet majd a kártyák fogyasztása, illetve hőtermelése. Ennek, valamint a maguk a grafikus processzorok hatékonyságnövekedésének köszönhetően talán ismét visszajöhet majd a passzív hűtésű kártyák kora, amik nem igényelnek zajos ventilátort működésükhöz, hanem megelégszenek egy nagyobb hűtőbordával is.

Aztán 2020-ban újabb teljesítményugrásra lehet majd számítani - ekkor fog ugyanis megérkezni a HBM (High-Bandwidth Memory) típusú memóriák harmadik generációja. A GDDR-nél jóval drágább, csak csúcskártyákon bevetésre kerülő memóriatípus következő frissítése ugyanakkor már akár több terabitnyi adat átvitelére is képes lehet majd egyetlen másodperc alatt.