A Microsoft a napokban egy fontos változást jelentett be oldalán a Windows-ba épített ún. családbiztonsági funkciók működésében. Redmond ugyanis ennek keretében mostantól letiltja majd számos elterjedt böngésző - köztük a Chrome és a Firefox - futását is, amiért az szerintük nem nyújt megfelelő védelmet a gyerekek számára.

A szóban forgó funkció lényege, hogy segítségével a szülők egy olyan, úgymond biztonságos környezetet alakíthatnak ki gyerekeik számára a rendszeren belül, ahol azok állandó felügyelet nélkül sem képesek a számukra potenciálisan káros tartalmakat elérni vagy műveleteket elvégezni. Ebbe beletartozik pl. korhatáros vagy más okból veszélyes oldalak elérése is - amely korlátozást azonban a Chrome és a Firefox nem veszi figyelembe.

Ezért a családbiztonsági funkciók mostantól alapértelmezésben nem engedik meg a gyerekek számára a szóban forgó - vagy más, a beállítást szintén ignoráló - böngészők használatát, hanem helyette az Internet Explorer és az Edge szoftver futtatására kényszerítik a porontyokat a web eléréshez.

A tiltást ugyanakkor a szülők felülbírálhatják és mégis engedélyezhetik a Chrome és a Firefox indítását is a biztonságos módban is, amely esetben azonban gyerekeik lehet, hogy nem fognak a megfelelő védelemben részesülni az interneten.