A Seagate a héten egy olyan merevlemez kiadását jelentette be, ami első hallásra talán ellentmondásos specifikációkkal érkezik. Az új ST5000-es egység ugyanis a világ legnagyobb kisméretű meghajtóját képezi.

A furcsa címet az egység annak köszönheti, hogy 5 terabájt kapacitást zsúfol egy 2.5 colos meghajtó formátumába - ezzel pedig az eddigi legnagyobb kapacitású ilyen méretű merevlemezt képezi. A korábbi rekord ebben a méretben 4 terabájt volt, amire az új meghajtó értelemszerűen +25%-ot licitál rá.

Seagate Barracuda 2.5" meghajtókSeagate Barracuda 2.5" meghajtók

Ezt leszámítva az ST5000 manapság már megszokottnak nevezhető specifikációkkal: 5400 RPM-es fordulatszámmal és 128 MB-os gyorstárral érkezik. Az egység a géphez SATA 6 Gbp/s csatolón kapcsolódik, amit azonban értelemszerűen nem tud teljes egészében kihasználni: átviteli sebessége ugyanis legfeljebb csak a 140 MB/s-ot éri el, még a gyártó szerint is.

Az új Baracuda ST5000-at a Seagate egészen jó áron: 235 euróért (71 ezer forintért) adja, megvásárlása előtt azonban érdemes a célfoglalat magasságának utánanézni. A meghajtó ugyanis nem a vékonyabb, 7 milliméteres fajtából való, hanem 15 milliméter vastag - így a legújabb laptopokba nem feltétlenül szerelhető be.