Mostantól jelentősen megnehezedik azon felhasználók dolga, akik valamiért nem akarnak a Windows 10-re váltani, és helyette a redmondi operációs rendszer valamelyik régebbi kiadását részesítenék előnyben. A Microsoft ugyanis november 1-i hatállyal beszüntette a Windows 7 és a Windows 8.1 árusítását is, amikkel így már nem lehet majd új gépeket vásárolni.

Bár a szóban forgó rendszerek értékesítését közvetlenül a végfelhasználók felé már évekkel ezelőtt megszüntette a cég, mindeddig hagyott egy kiskaput a régebbi Windows-ok iránt mutatkozó igény kielégítésére. A számítógépgyártók ugyanis továbbra is rendelhettek tőle Windows 7-et és 8-at is, azzal a céllal, hogy azokkal előtelepítve hozzák forgalomba új gépeik egy részét.

Október utolsó napjával megszűnt a Windows 7 és 8.1 licencek rendelésének lehetősége a gyártók számára isOktóber utolsó napjával megszűnt a Windows 7 és 8.1 licencek rendelésének lehetősége a gyártók számára is

Most azonban ez a lehetőség is megszűnt - így mától már tényleg kizárólag csak Windows 10-zel szerelt gépek gördülhetnek majd le a cégek gyártósorairól. A boltokban ugyanakkor egy darabig még megtalálhatók lehetnek a Windows 7-tel vagy 8-cal érkező masinák is, amíg az azokból eddig felhalmozott készletek el nem fogynak.

Mindezek ellenére nem válik majd teljesen lehetetlenné a Windows 7 vagy 8 futtatása a teljesen új gépeken sem. A szóban forgó rendszerek ún. dobozos változatai esetében - amik megengedik a licenc hordozását gépek között - átvihető lesz a használati jog azokra.

Ezen kívül a Windows 10 Pro kiadása - egyelőre - jogot ad a felhasználók számára a Windows 7 Professional vagy a Windows 8.1 Pro változatának feltelepítésére is az új rendszer helyébe, amihez azonban telepítő médiumot a felhasználóknak maguknak kell majd szerezniük.