[MTI] Az internetes kereskedelem fellendítése érdekében és az online vállalkozások támogatására áfacsökkentő új adószabályozást javasol az Európai Bizottság.

Az uniós bizottság közleménye szerint a javaslat lehetővé teszi, hogy a fogyasztók és a vállalkozások, különösen az induló innovatív vállalkozások és a kis- és középvállalatok könnyebben vásároljanak és értékesítsenek árukat és szolgáltatásokat az interneten.

A tervek szerint az online kifizetések uniós szintű egyablakos ügyintézése révén jelentősen csökkeni fognak az áfa teljesítésével kapcsolatos költségek, ami az unió egészében éves szinten 2,3 milliárd euró megtakarítást jelent a vállalkozások számára.

Az új szabályok biztosítják azt is, hogy az áfát az uniós célországban fizessék be, így az adóbevételek méltányosabban oszlanak meg az uniós országok között. A javaslat elősegíti, hogy a tagállamok visszanyerjék az online értékesítés során keletkező áfa jelenleg 5 milliárd euróra becsült éves kiesését. Az előrejelzések szerint a kieső bevételek 2020-ra valószínűleg elérnék a 7 milliárd eurót - közölte a bizottság.

Pierre Moscovici, a gazdasági ügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős uniós biztos a javaslat részleteit ismertetve elmondta, az új szabályozás lehetővé teszi, hogy az interneten értékesítő vállalatok egy helyen, könnyen eleget tehessenek az uniós adókötelezettségeiknek.

Leegyszerűsíti az interneten árusító, induló innovatív vállalkozásokra és mikrovállalkozásokra vonatkozó áfaszabályozást oly módon, hogy a 10 ezer euró alatti, határon túli értékesítésre vonatkozó áfát belföldön fogják kezelni. A kkv-k pedig igénybe vehetik a 100 ezer euró alatti határon túli értékesítésre vonatkozó egyszerűsített eljárásokat.

A szabályozás fellép az unión kívülről érkező, piactorzító és tisztességtelen versenyt okozó áfacsalással szemben, valamint lehetővé teszi, hogy a tagállamok csökkentsék az elektronikus kiadványokra, például az elektronikus könyvekre és online újságokra vonatkozó áfa mértékét - tájékoztatott az uniós biztos.