A Microsoft a napokban frissítette azon statisztikáját, amiben a cég azt vezeti, hogy miként változik a felhasználók aránya operációsrendszer-családja különböző változatai között. A legfrissebb - bár már több hónapos - adatok szerint mostanra a világon többségbe kerültek a Windows 10 felhasználók, és ezzel letaszították eddig trónjáról a nagy előd Windows 7-et.

A Microsoft adatai szerint ugyanis Nyugat-Európában augusztusban a Windows-felhasználók már 54%-a futtatta a Windows 10-et, szemben a Windows 7 alig 33%-ával, de az Egyesült Államokban még ennél is magasabb: 55%-os részesedését mérték az új verziónak szemben a hetes kiadása 35%-ával.

A legjobban a jelek szerint a britek imádják a két éve kiadott legfrissebb Windows-t, nekik ugyanis már 58%-uk futtatja azt, szemben a Windows 7 alig 31%-os részesedésével. Világszinten ugyanakkor még éppen csak beelőzte a Windows 10 elődjét - globálisan ugyanis csak 43%-on áll az új szoftver a Windows 7 42%-os eredményével szemben, a Microsoft adatai szerint.

Utóbbiaknak ugyanakkor némileg ellentmondani látszanak a független Net Applications elemzőcég Net Marketshare statisztikájában megjelenő számok, ami a rendszerek webezők közötti megoszlását méri. Ebben ugyanis a Windows 7 globálisan 48% feletti részesedéssel rendelkezik, míg a Windows 10 alig 23%-on van - tehát a webezők közül fele annyian sem használják, mint elődjét.