A Mozilla, miután egyszer már elkaszálta, most másodszor is megöli a Firefox OS-t - ezúttal úgy tűnik már véglegesen. A cég ugyanis sajtójelentések szerint szélnek eresztette azt a közel félszáz dolgozóját is, akiket eddig megtartott, hogy tovább dolgozzanak az operációs rendszeren.

A Firefox OS eredeti célpiacát a mobilok képezték volna, de egy maréknyi, a rendszerrel működő készülék megjelenését, illetve bukását követően a Mozilla kénytelen volt belátni, hogy ott nem fognak babérok teremni számára. A cég így 2015 végén leállította a mobilos kiadás frissítését, és helyette a Firefox OS-t beágyazott, illetve IoT-jellegű eszközök rendszerévé próbálta meg átalakítani.

Az elmúlt egy év azonban a jelek szerint megmutatta a Mozilla számára azt, hogy ez a stratégia sem válik be - és a cég ezért döntött a projekt végleges elkaszálása mellett.

A Firefox OS kódbázisa ugyanakkor továbbra is elérhető nyílt forrású licenc alatt, így nem zárható ki teljesen, hogy esetleg valamelyik nagy gyártó magára vállalja továbbfejlesztését - ahogy az történt pl. a technológiai szempontból rendkívül hasonló webOS esetében is.