A Google alig egy héttel az után, hogy egy viszonylag súlyos, de javítatlan Windows-sebezhetőség részleteit leplezte le, ismét lecsapott a redmondi operációs rendszer felhasználóira. A cég ugyanis a múlt hét végén megint nyilvánosságra hozta egy - ezúttal még veszélyesebb - biztonsági rés létét a Windows-on, és persze azt is, hogy miként lehet azon keresztül a rendszer használóira támadni.

Ehhez a hackereknek mindössze csak weboldalukra kell csalniuk egy linken át az Edge-et vagy Internet Explorer-t futtató felhasználókat, akik gyakorlatilag már az adott lap megnyitásának pillanatában áldozatukká válhatnak. Bár a Google által kiadott támadókód csak összeomlasztja a böngészőket, szakértők szerint némi munkával tetszőleges kód a gépre csempészésére is alkalmassá tehető.

Akárcsak a korábbi sebezhetőségnél, a Google a most leleplezett esetében is 90 napnyi időt hagyott a Microsoftnak a megfelelő foltok elkészítésére, tesztelésére és kiadására - ennek elteltével a napokban pedig nyilvánosságra hozta annak részleteit, a kapcsolódó támadókóddal együtt.

A keresőóriást a jelek szerint ebben az esetben sem hatotta meg az, hogy a Microsoft a februári foltcsomagjának kiadását kénytelen volt elhalasztani, és hogy esetleg emiatt maradtak védtelenül a Windows-felhasználók ezen sebezhetőségekkel szemben is.