A Microsoft csütörtökön egy jelentős változást jelentett be Windows családja fejlesztési, illetve kiadási ütemtervében. A cég ugyanis közölte, hogy az operációs rendszerből ezek után évente kétszer fog új változatot kiadni, méghozzá fix, előre tudható időkben: márciusban és szeptemberben.

Ez jelentős eltérés az eddigi frissítési ciklushoz képest, amiben sokkal lazább és megjósolhatatlanabb időközönként jelentek meg új kiadások. A Windows 10-ből ugyanis a Microsoft eddig már három új verziót is kiadott az eredeti után, amik azonban mind eltérő idő után jelentek meg - ráadásul a kiadásukat közvetlenül megelőző pár hétig nem is lehetett tudni, hogy pontosan mikor is kerít majd erre sort Redmond.

Az új fejlesztési és kiadási ütemterv azonban ennél sokkal kiszámíthatóbbá teszi a rendszer frissülésének rendjét. Ugyanis pontosan félévente irányozza elő egy-egy új verzió kiadását, és azt is meghatározza, hogy az meddig lesz támogatott - azaz, hogy mennyi idő után kell majd mindenképpen elváltani róla.

Ez utóbbi - ti. mostantól a Windows új verzióinak támogatása - a kiadást követő 18 hónapig, azaz másfél évig fog terjedni. Ez elsősorban a vállalati rendszergazdák számára lesz fontos, akik szeretik a rendszer frissítéseinek számát minél kevesebbre csökkenteni. Ezt mostantól simán megtehetik, ti. kihagyhatnak majd nem csak egy, de akár két új kiadást is, mielőtt át kell majd térniük a Windows egy új verziójára.

A Microsoft egyébként a Windows mellett a jövőben ugyanezt a frissítési és kiadási rendet fogja alkalmazni az Office-ra is, amiből szintén ugyanilyen időközönként, és másfél éves támogatással fognak új verzió megjelenni.