A Microsoft a mai napon, egy nagyszabású New York-i rendezvény keretében fogja bejelenteni Windows operációsrendszer-családja azon, legújabb tagját, aminek érkezéséről már az év elején beszámoltunk. A korábban Windows Cloud néven emlegetett, a legújabb hírek szerint azonban végül Windows S néven debütáló rendszert Redmond a Google Chrome OS-ével szemben indítja majd csatába, a szuperolcsó, kifejezetten felhős szolgáltatásokkal történő használatra tervezett laptopokon.

Ezzel összefüggésben az új Windows kiadása vélhetően teljesen ingyenes lesz - ugyanakkor végfelhasználók nem érhetik majd el közvetlenül. Ehelyett a számítógépgyártók lehetnek majd azok, akik ingyen telepíthetik fel a szoftver gépeikre, ami ugyanakkor várhatóan erősen össze lesz majd drótozva a Microsoft saját felhős szolgáltatásaival.

Állítólag így fog kinézni a Microsoft új, Windows S-sel működő Surface Laptop-jaÁllítólag így fog kinézni a Microsoft új, Windows S-sel működő Surface Laptop-ja

A Windows S-sel működő laptopok a 200-300 dolláros szegmensben indulhatnak majd, azaz kb. 60-90 ezer forintért lehet majd megvenni őket. A Microsoft állítólag maga is bemutat majd a mai napon egy ilyen, olcsó hordozható gépet: egy Surface laptopot, amit kifejezetten diákok általi használatra szán. A készülék a hírek szerint 13.5 colos kijelzővel fog érkezni, súlya pedig alig 1.25 kiló lesz.

A Windows S-ről és a Surface Laptop-ról természetesen részletesen beszámolunk majd az eseményt követően.