A Microsoft tegnap megnyílt idei BUILD konferenciáján új adatokat közölt a Windows 10 elterjedésével kapcsolatban. Ezek szerint az operációsrendszer-család két évvel ezelőtt kiadott, legújabb tagját világszerte már félmilliárd gépen használják.

Bár a szóban forgó szám elérése jelentős lépésnek számít, egyben ugyanakkor csalódásként is értékelhető. A Windows 10-zel működő eszközök száma ugyanis már tavaly ősszel is 400 milliónál tartott, amihez képest az újabb 100 millió időarányosan rosszabb növekedésnek tekinthető.

Az eredmény ugyanakkor nem túl nagy meglepetés annak tükrében, hogy a Windows 10 térhódításának lassulása korábban már több másik statisztikában is nyilvánvalóvá vált. Sőt, ezek között volt több olyan is, amiben korábban még visszaesni is látszott egy picit az új rendszer, ami azonban azóta már ismét növekedésnek indult ott is.

Redmond korábban úgy számolt, hogy a Windows 10 a kiadását követő harmadik év végére már 1 milliárd eszközre is felkerülhet. Ez azonban a legújabb eredmények tekintetében gyakorlatilag teljesen kizárható, és a cég örülhet, ha ennek a 2/3-át sikerül átlépnie az említett időtartományon belül.

A Microsoft egyébként éppen a hét elején szüntette be a Windows 10 eredeti, 2015 nyarán kiadott változatának támogatását, és hamarosan erre a sorsra fog jutni a rendszer első jelentős frissítése is.