Miközben a tipikus otthoni felhasználó gépében lévő RAM mennyisége még gigabájtban számolva sem éri a 16-ot, az Amazon olyan új szerverek elérhetőségét jelentette be, amikben ezerszer ennyi található meg az operatív egységből. A cég új felhős csúcsszervereiben ugyanis akár 16 terabájtnyi (!) RAM is rendelkezésére állhat az azt megfizetni képes vállalkozásoknak.

Az EC2-n hamarosan elérhetővé váló új szervereket az Amazon elsősorban az irdatlan mennyiségű adattal dolgozó alkalmazásokhoz szánja, amik előbbieken képesek lehetnek teljes mértékben a memóriában tartani az általuk kezelt információkat. Ezek rendkívül gyors feldolgozását a 16 terabájt RAM mellé a szerverekbe szerelt 4 darab Xeon E7 8880 v3 processzor garantálja majd, amik összesen 128 magot fognak az alkalmazások rendelkezésére bocsátani.

Akinek még ennyi sem elég, annak az Amazon még ennél is nagyobb kapacitásokat is kínál majd - igaz, azokat már több gépből álló cluster formájában. Ezek közül a legnagyobb gépcsoport teljes RAM-kapacitása a 34 terabájtot is elérheti.

Az új, szupersok memóriával szerelt szerverek az év hátralévő részében válhatnak majd elérhetővé az Amazon EC2-n, egyelőre ismeretlen áron.