Az idei év harmadik negyedében jelentős növekedés volt tapasztalható a súlyos internetes támadások tekintetében - állítja az atltantai Internet Security Systems (ISS) egy a napokban kiadott közleménye. A számítógépes biztonsági cég által gyűjtött adatok tanúsága szerint 2003. július 1. és szeptember 30. között világszerte mintegy 15 százalékos növekedés volt tapasztalható az informatikai rendszereket célzó támadások tekintetében.

"Bár a támadások száma minden negyedében nő, az utolsó negyedévben ez különösen jelentős volt, az óriási internetes járványok miatt", mondta Neel Mehta, az ISS X-Force csapatának egy kutatója. Az ISS szakértőinek véleménye szerint a drasztikus növekedés elsősorban annak köszönhető, hogy egyre gyorsabban jelennek meg az újonnan felfedezett szoftveres sebezhetőségeket kihasználó féregprogramok, amik így a gépeiket rendszeresen, de nem azonnal foltozó felhasználókat is váratlanul érik.

Az ISS az utolsó negyedévben összesen 725 újonnan felfedezett sebezhetőséget regisztrált, amely valamivel alacsonyabb szám, mint a megelőző időszak eredménye - érdekes módon mégis 26 százalékkal több kártevő használta ki ezeket. Szintén a sikeres támadások számának növekedéshez járult hozzá, hogy az újonnan felfedezettekből 218 sebezhetőség kritikus volt, mert tetszőleges programkód futtatását tette lehetővé az érintett gépeken.

"Bár az általunk a negyedévben azonosított férgek legtöbbje programhibákkal rendelkezett, mégis elég robosztusak voltak ahhoz, hogy nagy felfordulást okozzanak", mondta Mehta. Ez utóbbit az is elősegítette, hogy az újonnan felfedezett sebezhetőségeket kihasználó ún. exploitok a korábban megszokottoknál előbb jelentek meg, gyakorlatilag bárki számára lehetővé téve a célrendszereket megtámadó féregprogramok írását. "Régebben tipikusan két hét telt el a sebezhetőség nyilvános bejelentése és az explot megjelenése között [..] az utolsó negyedében azonban ez sokszor egy-két napra csökkent."

Az ISS az utolsó negyedév internetes fenyegetéseivel kapcsolatos elemzésének további részleteit az érdeklődők a cég honlapján olvashatják.