Kedden mérföldkőnek számító döntés született a zeneipar és a fájlcserélő hálózatok üzemeltetői között évek óta folyó jogi hadjáratban. Egy amerikai szövetségi bíróság ugyanis egy korábbi precedensnek tekintett esetre alapozva olyan döntést hozott, amely szerint a Napsterhez hasonló fájlcserélő hálózatok akkor sem tilthatók be, ha azokon bizonyítottan illegális tartalmakat is forgalmaznak.

A hollywoodi mozistúdiók a Napster betiltatása óta gyakorlatilag folyamatosan küzdenek a műfajteremtő ős megszűnése után gombamódra elszaporodott fájlcserélő hálózatok ellen. A médiamogulok szerint azért van szükség többek között a Grokster és a Morpheus működésének megtiltására is, mert azokon - véleményük szerint - legnagyobb részt illegális kópiák kerülnek másolásra.

Keddi ítéletében a szövetségi bíróság a "Betmax doktrínára", mint egy korábbi precedens-esetre hivatkozva utasította el a zeneipar keresetét. A döntés alapjául szolgáló 1984-es perben a szövetségi legfelsőbb bíróság felmentette a Sony-t a szerzői jogok megsértésének vádja alól, megállapítva, hogy a cég nem felelős a műsorok illegális másolására és rögzítésére is alkalmas videófelvevője segítségével elkövetett törvénysértésekért.

A majd két évtizeddel ezelőtti döntés indoklása szerint azért döntött a legfelsőbb bíróság a Sony felmentése mellett, mert az általa készített videóberendezések az illegális másolás mellett sok legális célra is felhasználhatóak voltak, amelyek által jelentett előnyei mellett eltörpültek hátrányai. A Morhepus és Grokster ügyében döntő bíró szerint ezek a megállapítások a fájlcserélő hálózatokra is érvényesek.

Az ítélet kihirdetését követően természetesen a moziipar azonnal bejelentette, hogy fellebbezést fog benyújtani a döntés ellen.