Bár eddig ha valaki a számítógépét elsősorban játékra szerette volna használni, a Linux volt az utolsó operációs rendszer amit felrakott rá, a jövőben ez alapvetően változhat meg. A Steam játékboltot is birtokló Valve ugyanis olyan átalakításokat javasol a nyílt forrású rendszermaghoz, aminek köszönhetően az a korábbiaknál hatékonyabban tudja majd futtatni a játékokat.

Egészen pontosan azokat, amiket eredetileg Windows-ra írtak, de a WINE segítségével Linux-on is működésre lehet bírni őket. Jelenleg ezek futását egy bizonyos ún. szinkronizációs eljárás feleslegesen nagy mértékben lassítja, ami a Linux és a Windows felépítése között alapvető különbségek áthidalásából ered.

A Valve által javasolt módosítás azonban közelebb vinné ebben - a felhasználók számára amúgy teljesen láthatatlan - tekintetben a két rendszert egymáshoz. Ennek köszönhetően az eredetileg Windows-ra írt kódok hatékonyabban futhatnának Linux felett is, ami elsősorban a játékok terén hozhatna látványos, jól látható gyorsulásokat.

Jelenleg még nem tudni, hogy a Linux fejlesztői befogadják -e a módosítási javaslatokat a kernelbe - bár igazából nem sok minden szól ellene. Ha megteszik, a jövőben a nyílt forrású rendszer az eddigieknél jobb választás lehet majd azoknak számára is, akik szívesen játszanak is masinájukkal.