Nem a nyilvánosság részére szánt információkat is tartalmazott az a Word dokumentum, amely a cég által a napokban a DaimlerChrysler ellen benyújtott keresetet tartalmazta, és amelyet a CNet magazin munkatársainak alaposabban is sikerült szemügyre venniük. A rejtett szövegrészletekből többek között az is kiderül, hogy a Unix-szal kapcsolatos szellemi tulajdonjogaiért küzdő cég a múlt hónap közepéig még nem az autógyártót, hanem egy óriásbankot szeretett volna perelni.

Kevéssé ismert tény, hogy a Word a dokumentumok szerkesztése során az azokban végzett módosításokat és törléseket naplózza, és az ezekre a műveletekre vonatkozó információkat ún. metaadatok formájában a lemezre mentésre kerülő állományban is tárolja. Így egy Word állomány a nyomtatásban megjelenő szövegeken és képeken kívül olyan adatokat is tartalmazhat, amelyeket előállítása során már töröltek vagy átírtak benne. Az elvégzett módosítások - és a rejtett információk - pedig viszonylag egyszerűen megjeleníthetők bárki számára.

Az SCO dokumentuma esetében a szóban forgó metaadatokból az derül ki, hogy a szövegben a cég február 18-ig a DaimlerChrysler helyett még a Bank of America-t (BoA) jelölte meg alperesként - azaz, nyilvánvalóan a szóban forgó pénzintézetet tervezte beperelni. Bár nem tudni, hogy végül is miért döntött a "célpont" megváltoztatása mellett - és, hogy vajon a BoA továbbra is potenciális céljai között szerepel -e -, de a cég munkatársai nyilvánvalóan jó ideig a pert végül egyelőre megúszó cég ellen gyűjtöttek bizonyítékokat.

Ezen kívül - szintén a később törölt, de a dokumentumfájlban még mindig fellelhető szövegrészletek alapján - úgy tűnik, hogy az SCO az IBM elleni per a Nagy Kék ügyfeleivel szembeni kiszélesítését is tervezte, amelyről azonban - egyelőre ismeretlen okokból kifolyólag - egyelőre szintén letett.

Az eset iróniája, hogy a Microsoft honlapján éppen az idei év elején tett közzé egy olyan segédeszközt, amelynek segítségével az árulkodó információk a Word - és más Office alkalmazásokat által készített - dokumentumokból gyakorlatilag néhány gombnyomással kigyomlálhatóak lettek volna.

Az eset további részleteiről és a felfedezett plusz információkról az érdeklődők bővebben a CNet eredeti cikkében olvashatnak.