A Seagate a héten befektetőinek tartott tájékoztatón bejelentette, hogy hamarosan két, minden korábbinál nagyobb kapacitású merevlemezt fog piacra dobni. Az új egységek az első olyan meghajtók lesznek, amik a HAMR technológiára épülnek, és 18, illetve 20 terabájt adat tárolására is képesek lesznek.

A "Heat-Assisted Magnetic Recording" (HAMR) egy újfajta bevonat, valamint egy lézer segítségével képes a korábbiaknál jóval nagyobb adatsűrűséget kialakítani a lemezeken. A bevonatban a mágneses tárolórészecskék állapota normál üzemi hőmérsékleten nem, csak akkor módosítható, ha a lézer először felmelegíti azokat.

A HAMR technológiában egy lézerfény jelöli ki és szűkíti le a felírás során módosítható felületet a lemezekenA HAMR technológiában egy lézerfény jelöli ki és szűkíti le a felírás során módosítható felületet a lemezeken

Ennek köszönhetően az egység pontosabban tudja szabályozni, hogy írás során a lemez mely részeit módosítsa a felette repülő mágneses írófej, és a sávok pedig szorosabban helyezhetők el egymás mellé, anélkül, hogy írásuk során a szomszédos sávok tartalmának véletlen módosításától kellene tartani. Ez pedig végső soron nagyobb kapacitások kialakítását teszi lehetővé ugyanolyan méretű korongokon.

A Seagate jövő év elejére ígéri a 18 TB-os, második felére a 20 TB-os merevlemez kiadásátA Seagate jövő év elejére ígéri a 18 TB-os, második felére a 20 TB-os merevlemez kiadását

Bár a Seagate már 2013-ban bemutatta a technológiát, a jelek szerint eddig tartott neki, amíg azt sikerült olyan szintre fejlesztenie, hogy az kereskedelmi forgalomba hozható, tömeggyártott egységeken is bevethető lett. A 18 TB-os egység piacra kerülését most jövő év első felére, a 20 TB-os változatot pedig még 2020 vége előttre ígéri a cég.

Ugyanakkor a Seagate szerint a technológia további finomításával ennél nagyobb kapacitások kialakítására is képesek lesznek majd, így 2023-ban már 30 terabájtos, 2026-ra pedig 50 terabájtos merevlemezek is piacra kerülhetnek majd.