Az elmúlt közel egy évtizedben számos elemzés született arról, hogy miért az Android vált az okostelefonos operációs rendszerek koronázatlan királyává, és hogy miért nem a Microsoft Windows platformja terjedt el ezen az eszközformátumon. Ezeknek azonban vélhetően egyike sem azt jelölte meg ennek okaként, amit maga Bill Gates tett egy napokban adott interjújában.

Gates ugyanis a héten a New York Times egy konferenciáján zajlott beszélgetés keretében elárulta, hogy szerinte a Windows Mobile/Phone bukásának oka kizárólag az Egyesült Államok által a Microsofttal szemben folytatott trösztellenes eljárás volt. Ez ugyanis elvonta az ő figyelmét a projektről, így végül a cég saját platformjával csak pár hónapos késéssel és akkor tudott piacra lépni, amikor az Android már berobbant a köztudatba.

Gates egyébként ennek ellenére közölte, hogy bár nyilván kudarcként éli meg, hogy nem tudta a Windows-t az uralkodó rendszerré tenné a mobilos fronton is, de mégsem bánja, hogy így történt, mert ennek is része volt abban, hogy előbb vonult vissza a cégtől, aminek számos pozitív hozadéka volt számára. Így ugyanis tudott a feleségével létrehozott alapítványra és más projektekre koncentrálni, aminek keretében már több 35 milliárd dollárt (10 billió forintot) adományozott jótékony célokra és tudományos kutatásokra.

A Microsoft-alapító ugyanakkor kritizálta a kormányzat nem csak akkori, de jelenlegi hasonló vizsgálódásait is a technológia óriások környékén, ami szerinte akadályozhatja utóbbiakat abban, hogy kifejlesszék a "következő nagy dolgokat". Ez meglepő annak tükrében, hogy jelenleg úgy tűnik: éppen a Microsoft egyik legnagyobb riválisára, a Google-ra csap majd le következőként a kormányzat, de egy másik konkurense, a Facebook ellen is erősen érik egy trösztellenes vizsgálat.

A Microsoft-alapító egyébként az interjúban sok egyéb érdekes dologról is beszélt, és többek között közölte, hogy szívesen fizetne pár tíz milliárd dollárral (azaz, akár több száz milliárd vagy akár billió forinttal) is több adót, mint eddig tette, ha a kormányzat ekként változtatná meg az adózási szabályokat. Az érdeklődők a teljes beszélgetést itt tudják megtekinteni.