Egy piaci elemző cég a napokban közzétett jelentése szerint a Google tőzsdei bevezetése a dotcom-érából már ismerős spekulációs "buborékkal", és a cég túlértékelésével fenyeget. A Forrester Research kutatói szerint a keresőmotorok között jelenleg vezető pozíciót betöltő cég értékét - amelyet jelenleg 15 milliárd dollárra tesznek - jelentősen túlbecsülik.

"A Google óriási növekedést tudhat maga mögött, mind a felhasználás, mind a reklámbevételek terén", fogalmaz jelentésében a Forrester. "És bár a Google továbbra is a leginnovatívabb keresőcég, mégsem lehet minden mindeki számára". A szakértők szerint a Google jelenleg vezető pozíciója hamarosan meginoghat, ami nyereségtermelő képességének drasztikus csökkenését vetíti előre.

A Forrester szerint bár a Google hihetetlen népszerűségnek örvend az internetezők körében, az emberek legnagyobb része a klasszikus portáloldalakat, mint a Yahoo! vagy az MSN is tovább látogatja. És mivel keresőtechnológiájukban utóbbiak is jelentős fejlesztéseket kezdtek el a közelmúltban, ezért könnyen meglehet, hogy hamarosan visszahódítják vezető szerepüket a Google-tól.

A Google legnagyobb előnyét jelenleg a PageRank algoritmusa jelenti, amely azonban egyre kevésbé lesz fontos, amint az internetes tartalom az egyszerű hiperszöveges modellről egyre inkább az összetettebb tartalmak felé mozdul el. A keresőmotorok piacára belépő Microsofttal, és a szintén megújuló Yahoo!-val szemben pedig a Google-nak nem feltétlenül sok esélye lesz ezeken az új területeken.