A Microsoft szerdán hivatalosan is kiléptette a béta állapotból Edge böngésző új, Chromium-alapú kiadását, és azt úgymond stabil változatban is letölthetővé tette az azt kipróbálni akaró felhasználók számára. A cég azonban a jelek szerint óriási - bár banális - hibát követett el a kiadás során, amivel mindjárt elvette a kedvét az új szoftvertől azoknak, akik ki akarták volna próbálni azt.

A vállalat ugyanis valami érthetetlen oknál fogva teljesen random nyelvi változatát kezdte el kiszolgálni az új Edge telepítőjének azok részére, akik ellátogattak a szoftver letöltési oldalára. Mi például egy angol nyelven megjelenő, de magyar helyi beállításokkal dolgozó Windows 10 alól a szoftver spanyol, francia, illetve kínai változatát kaptuk meg, attól függően, hogy milyen böngésző (régi Edge, IE11, Chrome) alól próbáltuk volna meg letölteni azt - a magyar vagy angol kiadást viszont képtelenek voltunk beszerezni belőle.

Az Edge nem hogy nem a megfelelő nyelvű, de egyenesen kínai változatban akart volna feltelepülni egy magyar-angol Windows 10-reAz Edge nem hogy nem a megfelelő nyelvű, de egyenesen kínai változatban akart volna feltelepülni egy magyar-angol Windows 10-re Másik böngésző alól spanyol... ... illetve francia változatban látta volna jónak felmenni.

Ennek oka, hogy a letöltési oldal a nyelvi változat kiválasztásra nem ad lehetőséget, hanem kizárólag a Microsoft által megfelelőnek tartott - ám adott esetben nyilvánvalóan sem a rendszer nyelvével és beállításaival, sem a letöltő gép geográfiai helyzetével köszönőviszonyban sem lévő - változatot szolgálja ki. Bár végül telepítés után nagy nehezen sikerült a böngésző beállításai között a nyelvet a kívántra átállítani, nem volt kellemes az első találkozás a megújult Edge első úgymond stabil kiadásával.

A szoftver egyébként ezt leszámítva rövid tesztünkben jól működőnek és még az - egyébként is sebes - régebbi Edge-nél is egy picit gyorsabbnak tűnt. Ugyanakkor jelentősen változott benne az űrlapok és a beviteli mezők működése, ami kezdetben zavart és kényelmetlenséget okozhat a szoftver régebbi változatát már megszokottaknak.

A megújult, immár Chromium alapokon működő Edge a Windows 10 mellett a Windows 8.1-re, sőt, a Windows 7-re, illetve macOS-re és Android, valamint Apple telefonokra is letölthető - reméljük hamarosan már mindenki számára a megfelelő nyelvi változatban.