A Microsoft a héten ismét egy újabb olyan hozzájárulást tett az új Edge böngészőjének alapját is képező Chromium kódbázishoz, aminek révén minden azon alapuló társa - köztük maga a Google Chrome is - kicsit okosabbá válhat majd. A redmondi hozzájárulásnak köszönhetően ugyanis a jövőben egyszerre több fület is lehet majd "szakítani" egy böngészőablakból, és egy teljesen új ablakba átcsoportosítani.

Erre jelenleg a Chromium nem ad lehetőséget, csak az Edge, mert abban a Microsoft külön megoldotta ezt. Ugyanakkor a cég már a hónap elején felajánlotta a Google részére, hogy a fejlesztést szívesen beküldi a közös kódbázisba, hogy azt mások is beépíthessék saját böngészőikbe - a keresőóriás mérnökei pedig a héten végre kaptak a korábbi felajánláson.

Így hamarosan a Chrome, illetve más, a Chromium-ra épülő böngészőkben is megjelenhet majd ez az újítás. Azt, hogy mikor, egyelőre nem tudni - de az biztos, hogy a Chrome frissítési ciklusa miatt erre legkorábban a stabil változatban március közepén vagy április végén kiadásra kerülő 81-es vagy 82-es verzióban kerülhet majd sor.

A mostani egyébként nem az első alkalom, hogy a Microsoft hozzájárul a Chromium fejlesztésén keresztül a Chrome és rakás másik böngésző fejlődéséhez is. A cég tavaly tavasszal például a prediktív bevitel képességével bővítette a közös kódbázis képességeit, míg a hónap közepén egy, a böngészők memóriahasználatát csökkentő módosítást ajánlott fel azok fejlesztéséhez.